Jihlava mění parkovací zóny, návštěvníci zmateni

Jihlavská radnice zjednodušuje parkovací systém, nyní nabízí dvouhodinové parkování zdarma v určených oblastech. Tato změna reaguje na obtížně pochopitelný systém zón, který byl ve městě implementován před rokem.

uniweb weby

Jihlavská radnice se rozhodla optimalizovat parkovací systém ve městě, který byl ve svých počátcích značně komplikovaný pro mnohé návštěvníky města. Nová uspořádání vešla v platnost po velikonočních svátcích, která byla založena na studii dat sbíraných monitorovacím vozem. Podstatnou inovací je možnost zaparkování na vyhrazených místech bezplatně. Bohužel, i přes úpravy, místní a návštěvníci města nadále bojují s pochopením dosud náročného systému parkovacích zón, který byl ve městě Jihlava implementován před téměř rokem.

Město nyní nabízí možnost dvouhodinového parkování bez poplatku v určených oblastech jako jsou úřady, sportovní areály a periferní ulice. Navíc byla prodloužena doba nočního parkování v oranžových zónách. „Státní svátky a neděle jsou obecně pro parkování zdarma na všech návštěvnických a fialových zónách , ' vysvětlil Radovan Daněk, mluvčí jihlavského magistrátu.

Avšak ne všechny problémy, které souvisí s parkováním, souvisí s cenou. Mnozí návštěvníci města Jihlava si stěžují na nepochopení systému zón, který byl zaveden v květnu minulého roku. To znamená, že v modrých zónách mohou parkovat pouze místní obyvatelé s dlouhodobou licencí, v oranžových zónách je parkování zpoplatněno během dne a je určeno pro návštěvníky a fialové zóny jsou mixem obou, kde mohou parkovat jak místní, tak i návštěvníci za jednorázový poplatek.

Problém však vzniká v tom, že placené parkovací zóny jsou na vozovce označeny modrou barvou bez ohledu na to, jakým způsobem jsou zóny určeny. „Pokud vidím modrou čáru, předpokládala jsem, že jsem v modré zóně. Není vždy snadné se v těchto zónách orientovat,“ řekla návštěvnice města Pavlína Procházková.

Navzdory výše uvedeným problémům se zdá, že zónový systém parkování splnil účel, který městská rada plánovala: přesunout pravidelné návštěvníky z parkovišť v centru města na jiná místa, jež jsou levnější. „Práce mi nedovoluje parkovat na náměstí. Je to příliš drahé a nevyplatilo by se mi tam parkovat, když jdu do práce,“ řekla Denisa Štefková, která do Jihlavy dojíždí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy