5 tipů jak udržet váš byt nebo dům vždy čistý

Udržovat doma každý den pořádek se může zdát jako nemožné, zvláště když právě teď trávíte doma tolik času, ale nemusí to tak být.

uniweb weby

Trik spočívá v tom, že každý den uděláte něco málo, abyste zabránili hromadění špíny a nepořádku v průběhu času. Jakmile si vytvoříte zvyk starat se o domácnost postupně o jednu oblast, už nikdy nebudete muset obětovat celý víkend, abyste dali věci do pořádku.

Níže uvádíme 5 nejlepších tipů, které vám pomohou udržet domácnost v čistotě bez ohledu na to, jak náročný životní styl vedete.

1. Po použití věci ukliďte

Zní to jako samozřejmost, ale jen málokdo si pamatuje, že má po použití věci uklidit tam, kam patří, a to je viníkem neuklizenosti číslo jedna.

Boty ponechané nepořádně u vchodových dveří, oblečení odložené na posteli a nádobí ve dřezu se mohou rychle proměnit v obrovský nepořádek. Proto se ujistěte, že takové věci uklidíte pokaždé, když s nimi skončíte.

Pokud nemáte dostatek místa, zvažte věci, jako jsou organizéry nad dveře, napínací tyče a háčky na kolejnice. Tyto šikovné, úložné předměty mohou zvětšit vnímaný prostor ve vaší ložnici, obývacím pokoji, koupelně a kuchyni.

Drobnější předměty dejte pohromadě do ozdobných košů a papíry do třídiče pošty. Pokud se vám rozrůstá sbírka knih, zvažte poličku na knihy, která vám pomůže udržet v nich pořádek a zároveň je mít stále na očích. Mějte na paměti, že pokaždé vám zabere mnohem méně času, když budete mít své věci uložené, než když je budete zběsile hledat, až je budete znovu potřebovat.

2. Přidělte každé místnosti určitý úklidový den

Nejjednodušší způsob, jak udržet domácnost v čistotě, je uklízet jednu místnost po druhé. To vám umožní zvládnout kousek po kousku, místo abyste čekali, až se pustíte do celého domu najednou. Níže je uveden příklad přístupu k úklidu po jednotlivých místnostech:

Koupelna

Pokud existuje jedno místo, které se během týdne hodně používá, je to koupelna. Od špíny ze sprchy přes mokrou podlahu, skvrny na zrcadle až po kapky zubní pasty, to vše se rychle sčítá! Protože koupelnu používáme denně, je snadné ji po použití uklidit, místo abychom na pořádný nepořádek čekali několik týdnů.

Mějte po ruce úklidovou sadu, abyste mohli často věnovat 30 vteřin rychlému otření umyvadla, a když používáte záchodovou štětku, 2-3krát týdně na ni nastříkejte trochu čisticího prostředku a bělidla. Zabere to doslova 30 vteřin, ale udrží to skvělý vzhled.

Ložnice

Klíčem k uklizené ložnici je správné uložení oblečení a doplňků. Pokud nemáte dostatek úložného prostoru, pořiďte si nějaké nádoby, které se mohou vplížit pod postel. Knihy, časopisy a deníky ukládejte do zásuvek. Velká sada zásuvek může sloužit i jako pracovní deska.

Kuchyňská linka

Kuchyně je další hojně využívanou místností, což znamená, že troše nepořádku se nevyhnete. Po každém jídle budete chtít věnovat asi 5 minut úklidu kuchyně.

Začněte tím, že vyčistíte dřez od nádobí, vyčistíte pracovní desky, uspořádáte spíž a lednici a zametete a vytřete podlahu. Mimochodem, pokud máte pocit, že je vaše kuchyně příliš malá na to, abyste ji dobře zorganizovali, projděte si 6 chytrých způsobů, jak udělat malou kuchyň prostornou.

Doporučený článek: Kuchyně v kuchyni s kuchyňským koutem: Doporučujeme: 6 chytrých způsobů, jak udělat malou kuchyň prostornou.

Obývací pokoj

Na tomto místě je během dne největší provoz a může se rychle stát přeplněným nejrůznějšími předměty denní potřeby. A tak aby zůstalo přehledné a zanechalo na hosty skvělý dojem, ujistěte se, že je každý předmět umístěn tam, kam patří. Pěkný nábytek a doplňky do obývacího pokoje pořídíte výhodně pokud použijete Fexi slevový kupon nebo SIKO slevový kód.

Vyčistěte obývací prostor od hraček, her a knih. Utřete prach z konferenčních stolků a vyluxujte podlahy a pohovky, zejména pokud máte domácí mazlíčky.

Akumulátorový vysavač je skvělou investicí, protože je malý, přenosný a velmi praktický na používání. Bez jakýchkoli kabelů a velmi lehký znamená, že s ním můžete rychle projet místnost během několika minut. Ten níže uvedený je ideální pro pravidelné používání.

3. Mějte každodenní úklidovou rutinu

Nečekejte, až bude v domě nepořádek, abyste mohli začít uklízet. Mějte seznam základních úkolů, které je třeba udělat, aby dům vypadal po celou dobu uklizeně. Obecně dbejte na následující činnosti:

Každé ráno ustelte postel - nelze popřít, že neustlaná postel dělá v ložnici nepořádek. Dejte si záležet na tom, abyste si ráno ustlali postel, a pomalu se dostaví dominový efekt pro udržování pořádku ve všem ostatním v ložnici. Krásné doplňky do ložnice můžete koupit výhodně pokud využijete akce Zalando Lounge doprava zdarma.

Uklízejte i při vaření - prázdné obaly a zbytky jídla vyhoďte, jakmile s nimi skončíte. Umyjte nádobí a hrnce, zatímco se jídlo peče v troubě. Úklid během vaření nejenže udržuje kuchyň ve skvělé kondici, ale také šetří čas.

Sbírejte, když odcházíte - nepořádek můžete minimalizovat tím, že budete sbírat předměty pokaždé, když opustíte místnost. Například si vezměte šálek kávy dolů, když dokončíte snídani v posteli, nebo si vezměte špinavé prádlo s sebou, když opouštíte místnost.

Uklízejte nepořádek hned, jak se stane - nenechávejte rozlité tekutiny nebo pevné látky příliš dlouho. Věnujte chvilku jejich odstranění mokrým hadříkem, abyste se nemuseli potýkat s odolnými skvrnami, jakmile zaschnou.

4. Zapojte všechny

Ano, zapojte do úklidu domu i své děti. Přidělte jim úkoly přiměřené jejich věku a zjistíte, že toho stihnete více za kratší dobu. Přimějte je, aby si při vstupu do domu odložily kabáty a boty, odnesly nádobí po jídle nebo si dokonce uklidily svůj pokoj.

Takové jednoduché úkoly mohou pomoci dosáhnout v celkovém pořádku celku. Vaše děti si navíc mohou vytvořit návyk uklízet věci a vyrůst v čisté a organizované dospělé. Doufejme!

5. Odstraňte ze svého domova nepořádek

Tato strategie sice zabere nějaký čas, ale určitě sníží počet předmětů a čas potřebný k úklidu v budoucnu. Poohlédněte se po úložném prostoru pro ty předměty, které denně nepoužíváte.

Méně předmětů na povrchových deskách a pultech sníží nepořádek, kolem kterého se práší, a usnadní úklid. Pokud si nejste jisti, kde začít, podívejte se na tento příspěvek o tom, jak na to, jak zbavit svou domácnost nepořádku.

Na závěr

Zavedení těchto pěti tipů na udržení uklizené domácnosti zabere jen několik minut, ale rozhodně vám pomohou udržet velkou míru čistoty po celou dobu bez ohledu na to, jak je váš život zaneprázdněný.

Foto: dodal inzerent

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy