Ať jste zdraví a šťastní, budou přát tři králové nejen na Havlíčkobrodsku a Humpolecku

Celkem 86 měst a vesnic, na 435 kasiček a téměř 1 500 koledníků. To jsou hlavní čísla letošní sedmnácté Tříkrálové sbírky na území havlíčkobrodského a humpoleckého vikariátu, kterou opět pořádá Oblastní charita Havlíčkův Brod (OCH HB).

uniweb weby

Tentokrát tři králové budou roznášet požehnání převážně v termínu od 5. do 12. ledna, přičemž hlavní dění připadá na víkend v sobotu 7. a v neděli 8. ledna. Vůbec poprvé se letos bude koledovat v Kejžlici u Humpolce. 

Tříkrálovou sbírku odstartuje tradiční Ředitelská Tříkrálová koleda v pátek 6. ledna v Havlíčkově Brodě. Za tři mudrce z Východu se opět převléknou ředitelka OCH HB Anna Blažková, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Jiří Jedlička a vedoucí nemocniční lékárny Vít Vodrážka. Trojice vyrazí na návštěvu do firem, organizací a institucí v Havlíčkově Brodě po deváté hodině ráno od stánku na Havlíčkově náměstí. „Právě tento stánek bude mít na náměstí svou premiéru. Zájemci se u něj budou moci zastavit, dát si horký nápoj na zahřátí a zároveň se dozvědí vše, co je o Tříkrálové sbírce bude zajímat. Rovněž si budou moci přečíst náš zpravodaj Králíček, jehož aktuální číslo vyšlo právě jako tříkrálový speciál,“ nastínila koordinátorka Tříkrálové sbírky za OCH HB Jana Dománková. Na dveře havlíčkobrodských domácností budou tři králové klepat o den později, tedy v sobotu 7. ledna. Koledníci se sejdou v devět hodin ráno u děkanství, odkud se po požehnání rozprchnou do ulic. 

V některých městech a vesnicích doprovází Tříkrálovou sbírku nejrůznější akce. Například v Humpolci se v sobotu 7. ledna posedmnácté uskuteční Živý betlém před děkanstvím na Horním náměstí. V devět hodin ráno začne představení o tom, jak tři králové dorazí k Ježíškovi, aby mu předali své dary. Zajímavostí je, že Ježíška každoročně ztvárňuje živé miminko. Z Horního náměstí pak skupinky koledníků zamíří k domům, aby jejich obyvatelům popřáli hodně zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce. 

Tříkrálovou sbírku v Přibyslavi i letos podpoří Tříkrálový koncert, který se uskuteční v sobotu 7. ledna od 18.00 v kostele Narození svatého Jana Křtitele. Účinkujícími budou mladí hudebníci z Přibyslavska a Malé Losenice. Vstupné je dobrovolné a výtěžek z něj bude schraňovat charitní tříkrálová kasička. 

Živý betlém
naplánovali také ve farnosti Velká Losenice. Koledníci, kteří v sobotu 7. ledna budou roznášet poselství Tříkrálové sbírky, se v neděli 8. ledna ve 14.00 přijdou poklonit malému Ježíškovi ke kapli Panny Marii Karmelské v Sázavě

Výtěžek z  Tříkrálové sbírky 2017 opět pomůže především lidem z regionu, kteří se ocitli v těžké životní situaci. „Letos tyto peníze přispějí na rozšíření nabídky půjčovny kompenzačních a rehabilitačních pomůcek v Havlíčkově Brodě a v Humpolci. Dále podpoří poskytování různých druhů terapií, jako je například canisterapie či hippoterapie, jež jsou pro zdraví našich klientů velmi cenné. Například canisterapii se psy v současnosti jednou měsíčně využívají tělesně či mentálně postižení klienti z našeho Centra sociálních služeb Petrklíč v Ledči nad Sázavou. Canisterapii, hippoterapii s koňmi nebo plavání realizujeme také s klienty Střediska rané péče, kde odborně pomáháme rodinám, jejichž malým dětem hrozí komplikovaný vývoj,“ přiblížila Jana Dománková. Zároveň připomněla, že loni se díky štědrým dárcům podařilo zakoupit tolik potřebné auto pro Charitní ošetřovatelskou službu ve Světlé nad Sázavou. 

Patnáct procent z výtěžku Tříkrálové sbírky 2017 pak podpoří charitní projekty na diecézní úrovni, deset procent pomůže v zahraničí, pět procent podpoří celostátní charitní projekty a pět procent poputuje na režii sbírky. Loni štědří dárci vhodili do tříkrálových kasiček na Havlíčkobrodsku a Humpolecku celkem 2 021 857 korun. „Také letos mohou zájemci sledovat naše webové stránky, kde po skončení sbírky budeme průběžně zadávat aktuální informace nejen k výši výtěžku. Definitivní statistiky bychom mohli mít k dispozici v týdnu od 23. ledna,“ odhadovala Jana Dománková.  

Největší dobrovolnickou akci v Česku pořádá Charita Česká republika, na jednotlivých místech republiky ji pak organizují místní Charity. Jednou z nich je právě i Oblastní charita Havlíčkův Brod. Tříkrálová sbírka je velmi střeženou akcí a musí dodržovat zákon o sbírkách. Vedoucí skupinky koledníků má vlastní průkazku, jejíž číslo se musí shodovat s číslem uvedeným na pokladničce. Tuto průkazku se jménem, číslem občanského průkazu, bydlištěm a datem narození musí každému na požádání předložit spolu se svým občanským průkazem. Pokladničky jsou úředně zapečetěné a označené logem Charity Česká republika. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy