Jak na investování do cenných papírů u online brokerů?

Chcete investovat do akcií, ale nemáte vysoký kapitál? Řešením jsou ETF fondy, které se obchodují na burzách formou cenných papírů. Nákupem jednoho cenného papíru ETF člověk investuje do desítek až stovek akcií, čímž investici diverzifikuje a ušetří na poplatcích.

uniweb weby

Který broker nabízí nejlepší podmínky?

V Česku se o ETF příliš nemluví a řada investorů nevědomky upřednostňuje předražené podílové fondy, které často nabízejí totéž. Obchodování ETF je levnější, avšak i mezi jednotlivými brokery jsou rozdíly v poplatcích velké. Pro ukázku jsme srovnali čtyři oblíbené brokery s ETF: DeGiro, XTB, LYNX a SAXO.

Broker Degiro

DeGiro láká na ETF bez poplatků, avšak nulové poplatky se platí jen pro vybrané ETF z burz Xetra a Euronext. Bezplatná je vždy první transakce v kalendářním měsíci a všechny další transakce ve stejném směru (nákup/prodej) nebo transakce s objemem nad € 100. Při nesplnění podmínek zaplatíte poplatek € 2 + 0,038 %. Při nákupu za 100 000 Kč tedy zaplatíte přibližně 90 Kč.

Broker XTB

Broker XTB rozlišuje více typů účtů a s tím souvisí také rozdílné poplatky. Pro standardní účet jsou poplatky za obchodování akcií a ETF totožné: 0,12 % z objemu transakce, avšak minimální poplatek musí být alespoň € 4,99. Při nákupu za 100 000 Kč tedy zaplatíte 120 Kč.

Broker LYNX

LYNX si za ETF účtuje poplatky v rozmezí 0,10 až 0,20 %. Pro cenné papíry z amerických burz je poplatek € 0,01 za kus. Minimální velikost poplatku je ovšem € 6, maximální potom € 99. Při nákupu ETF z německé burzy za 100 000 Kč je poplatek asi 160 Kč.

Broker SAXO

Posledním brokerem našeho srovnání je SAXO. Ten nabízí řadu ETF, avšak poplatky pro standardní účet jsou poměrně vysoké. Už jen samotný minimální poplatek 10 eur je téměř dvojnásobný oproti konkurenci. U české burzy je minimum dokonce 500 Kč! Samotná sazba je ale průměrná: pro americké burzy je poplatek $ 0,02 za cenný papír, pro evropské burzy je sazba 0,1 až 0,35 %.

DeGiro vychází z našeho srovnání nejlépe i za předpokladu, že nesplníte podmínky pro bezplatnou transakci. Pokud tedy zvažujete obchodování ETF, určitě výběr brokera pořádně promyslete. Ve výsledku můžete ušetřit až 500 Kč na transakci!

Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 26.05.2020 13:33



0 +
 

Hlavní zprávy