Tisíce mrtvých kachen na Vysočině! Šíří se infekce?

Na farmě ve Valdíkově na Třebíčsku likvidují 50 tisíc kachen nakažených vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1. Veterinární úřady a hasiči usmrtili 5 000 kusů drůbeže na farmě v Rohozné na Jihlavsku. Chovatelé i veřejnost by měli být obezřetní a dodržovat hygienická opatření.

uniweb weby

V posledních dnech se pozornost veterinárních úřadů a hasičů soustřeďuje na velkou farmu ve Valdíkově na Třebíčsku, kde byl zjištěno ohniseko vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1. Situace je akutní, protože se jedná o největší ohnisko nákazy na Vysočině a třetí ohnisko v letošním roce v komerčních chovech v České republice. Zásah na likvidaci nakažené drůbeže představuje pro postiženého chovatele velkou ztrátu, ale je nutným krokem k zabránění šíření nákazy.

Podle mluvčí krajských hasičů Petry Musilové začal zásah v úterý kolem 11. hodiny dopoledne a první pracovníci již vstoupili do haly s připravenou technikou pro odchyt kachen. Cílem zásahu je pečlivě ošetřit a kontrolovat všechny kroky procesu odchytu, usmrcení a likvidace drůbeže.

Pro likvidaci chovu je použita metoda usmrcení oxidem uhličitým. Kachny s hmotností tři kilogramy jsou umístěny do speciálních kontejnerů, kde jsou následně usmrceny. Po usmrcení bude drůbež přepravena do asanačního podniku Říčhlínek, kde bude náležitě zlikvidována.

Mluvčí Petra Musilová uvedla, že zásah by mohl probíhat i ve večerních a nočních hodinách a jeho trvání nelze přesně odhadnout. Hasiči předpokládají, že budou na farmě nejméně do pátku. Všechny kroky a opatření jsou koordinovány pohotovostním střediskem pro mimořádné situace z Brna, které těsně spolupracuje s hasičským záchranným sborem na místě čítajícím zhruba tři desítky lidí.

Chovatel ve Valdíkově nahlásil v neděli náhlé masivní hynutí kachen ve dvou ze svých osmi hal. Infikované kachny prokazatelně trpěly příznaky ptačí chřipky, jako jsou apatie, průjem a dýchací potíže. Okolo ohniska bylo vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech platí mimořádná veterinární opatření.

Na Třebíčsku se jedná o letošní třetí ohnisko nákazy v komerčních chovech v Česku. Dříve veterináři za pomoci hasičů v listopadu 2021 zlikvidovali 5 000 kusů drůbeže, především husy, na farmě v Rohozné na Jihlavsku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy