Korejští a čeští dobrovolníci spolupracovali na Vysočině

Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která se uchází o dostavbu českého jádra, podpořila v rámci prohlubování česko-korejského partnerství dvanáct institucí sociálních služeb na Vysočině. Kromě hmotné pomoci organizacím se zaměstnanci společnosti zapojili do korejsko-českého dobrovolnického programu pro pomoc seniorům či zdravotně a mentálně hendikepovaným.

uniweb weby

Dobročinný projekt vyvrcholil ve čtvrtek 24. srpna odhalením velkoplošné nástěnné malby na zrekonstruované zdi Domova bez zámku.

Korejský velvyslanec v České republice spolu se zástupci Kraje Vysočina, představiteli společnosti KHNP a podpořenými organizacemi dnes představili výsledky rozsáhlého korejsko-českého dobrovolnického programu. Ten pomohl celkově dvanácti institucím v regionu.

„Dobrovolnické pobyty zahraničních studentů nám umožňují rozšířit obvyklou škálu činností sociálních zařízení a dovolují poznat studentům naši zemi i z jiného úhlu pohledu. Jejich podněty nám službu pomáhají posunout o krok dál. Nezavíráme dveře před světem, jsme rádi, když se můžeme o své know how podělit s těmi, kteří o to stojí,“ řekl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Franěk. 

Šestatřicet dobrovolníků z šesti korejských univerzit  i pracovníků KHNP v posledních týdnech pomáhalo s kulturním programem a zlepšováním podmínek například ve středisku Březejc pro zdravotně a mentálně hendikepované děti, Diakonii v Myslibořicích a řadě dalších zařízení a neziskových organizací. Společnost KHNP zároveň poskytla institucím hmotnou pomoc.

„Máme radost, že jsme se mohli podílet na takto smysluplném projektu. Kromě pomoci hendikepovaným, kteří ji skutečně potřebují, má podle nás podobná spolupráce zásadní význam i pro vzájemné kulturní obohacení. Velmi rádi bychom totiž spolupráci s Českem i Krajem Vysočina dále rozvíjeli a počítáme i s dalšími společensky odpovědnými projekty v regionu,“ uvedl výkonný viceprezident KHNP Jun Young-Taik. 

Celý projekt byl dnes završen slavnostním odhalením více než 20 metrů dlouhé nástěnné malby, umístěné na náklady KHNP rekonstruované stěně Domova bez zámku. Stěna zároveň symbolizuje důležitost dlouhotrvajícího strategického partnerství mezi Českou republikou a Koreou.

„Zdi zpravidla slouží pro to, aby rozdělovaly. Nástěnná malba, kterou jsme v rámci dobrovolnického projektu společně vytvořili, ale naopak hranice bourá. Spojuje svět hendikepovaných a zdravých a podporuje přátelské vztahy mezi Českou republikou a Koreou,“ chválí si spolupráci ředitelka Domova bez zámku Hana Šeráková.

„Velký dík za úspěch celého projektu patří dobrovolnickému sdružení STŘED, které se na koordinaci programu výrazně podílelo,“ doplnila Šeráková. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy