Lipnický dům s pečovatelskou službou vstupuje do druhého desetiletí

Už deset let je součástí Lipnice nad Sázavou také dům s pečovatelskou službou při Oblastní charitě Havlíčkův Brod (OCH HB). Jubilejní narozeniny si v pátek 25. listopadu zasloužily oslavu, na níž nechyběli ani milí hosté. Klienty navíc potěšily děti z lipnické mateřské školy, které si pro ně připravily vystoupení plné her, básniček a písniček.

uniweb weby

Komorní posezení u kávy, čaje, slaných a sladkých dobrot si nenechal ujít starosta Lipnice nad Sázavou Leoš Bláha (za NK), který na úvod bilancoval. „Myslím, že za těch deset let tu panovala fajn atmosféra bez velkých problémů. Dům vnímám jako rodinné prostředí a rád bych vám do dalších let popřál hodně klidu a pohody a abyste tu byli stále spokojení,“ promluvil k seniorům lipnický starosta a poté každému z nich jako dárek předal originální kalendář Lipnice nad Sázavou 2017. 

Slavnostního okamžiku se zúčastnila i ředitelka OCH HB Anna Blažková, která obci poděkovala za patronát, který nad charitní službou drží. „Díky tomu se tu dobře žije a nám se tu dobře pracuje,“ uvedla ředitelka. Zároveň poděkovala sociální pracovnici Haně Pipkové, DiS. a Andree Krovové za jejich každodenní práci a péči o seniory. „Pěkně nám to tu udržujte, ať tu v budoucnu máme místo. Tento dům s pečovatelskou službou považujeme za náš nejhezčí,“ usmála se Anna Blažková. 

Ostatně pověst lipnického domu se donesla i k místostarostovi Havlíčkova Brodu a krajskému zastupiteli Čeňku Jůzlovi (KDU-ČSL), který si oslavu jubilea nenechal ujít a dorazil na ni společně s poslancem a rovněž krajským zastupitelem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL). „Slyšel jsem, že tento dům je nejhezčím na okrese,“ ujišťoval se přímo u seniorů Čeněk Jůzl. A klienti jen pokyvovali hlavami na znamení, že se jim tu žije dobře. Dokonce pozvali oba pány na prohlídku svých bytů. „Máme uklizeno, tak se vám rádi pochlubíme,“ smála se jedna klientka a hosté se rádi nechali provést. 

K veselé atmosféře velkým dílem přispěly i malí školáčci z lipnické mateřinky. Zazpívali, zarecitovali, zahráli si a klientům věnovali vlastnoručně vyrobené papírové vánoční stromečky. „A už máme i vánoční výzdobu,“ děkovali šikovným dětem obyvatelé domu. 

Jako poděkování Charitě složil jeden z klientů – třiaosmdesátiletý Jan Kubín, jenž píše verše pod uměleckým pseudonymem René z Vysočiny, báseň, za to, že ji recitoval zpaměti, sklidil velký potlesk. 

Poděkování Charitě

Charitě všichni děkujem, 
že žijem klidným životem.
Každý máme zdravotní potíže, 
v DPS je jistota, 
že nám někdo pomůže.
Pečují o nás sestřičky, 
mají usměvavé tvářičky. 
S vlídností k nám přistupují, 
tím nám život zpříjemňují. 
Mají o nás starost, 
máme z toho radost.
Za jejich práci a trpělivost svatou, 
zaslouží každá na čelo hvězdu zlatou. 


V domě s pečovatelskou službou v Lipnici nad Sázavou nyní žije osm klientů Charitní pečovatelské služby. Od prosince ještě dva senioři přibydou. Jeden byt je určený pro manžele, tudíž by v domě mohlo žít celkem jedenáct obyvatel. Zařízení je majetkem obce Lipnice nad Sázavou, která s obyvateli sjednává nájemní smlouvu na konkrétní byt. Dům s pečovatelskou službou má jiná pravidla než domov pro seniory. Jeho obyvatelé se sami scházejí ve společenské místnosti, některé klientky rády chodí na procházky. Dvakrát do roka obyvatele navštíví děti z mateřské školy s připraveným programem. 

Charitní pečovatelská služba
, je služba terénní, určená nejen pro obyvatele domu s pečovatelskou službou, ale i pro obyvatele obce a okolních vesnic. V současné době má OCH HB v Lipnici nad Sázavou a okolí celkem třináct klientů, od prvního prosince jich bude patnáct. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy