Muzea Vysočiny spojují síly: Festival vyvrcholí v Moravských Budějovicích

Na festival se kromě třešťského muzea zapojí i muzea v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Jihlavě. Telčská pobočka Muzea Vysočiny přidá akci konanou v poslední květnový pátek s účastí dalších míst ve městě. Festival dovrší 7. června 2024 v Moravských Budějovicích, kombinovaný s Nocí kostelů.

uniweb weby

Do festivalu se kromě třešťského muzea zapojí o týden později také krajská muzea v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Jihlavě. Telčská pobočka Muzea Vysočiny zve návštěvníky v poslední květnový pátek, do muzejní noci zapojí i další místa ve městě včetně Státního zámku, Univerzitního centra nebo Muzea techniky. Akci na Vysočině zakončí Muzeum Moravské Budějovice, které ji 7. června 2024 spojí s Nocí kostelů.

V den celorepublikového zahájení jubilejního dvacátého ročníku festivalu, v pátek 17. května 2024, se uskuteční Muzejní noc v třešťském domě J. A. Schumpetera. „Tato pobočka jihlavského muzea se do akce zapojuje poprvé. Připravili autorské čtení s přírodovědnou tematikou se zoologem Pavlem Bezděčkou, přednášku o sovách nebo výstavu záběrů divokých zvířat od Zdeňka Mayera,“ přiblížil program letošní první muzejní noci v kraji náměstek.

Hned ve třech městech zůstane v noci otevřeno o týden později, 24. května 2024. Pestrý program na tento den připravili v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Jihlavě. Tématem celoměstské pelhřimovské muzejní noci je Rychlost a tradice. Návštěvníci se mohou těšit na koncert, zahájení výstavy o motocyklech nebo ohňovou show.

Do akce se kromě havlíčkobrodského Muzea Vysočiny zapojila také Galerie výtvarného umění. V muzeu se budou věnovat přínosu vloni otevřeného obchvatu města, součástí nové výstavy budou archeologické nálezy ze stavby včetně unikátního nálezu středověkého rudního mlýna. Galerie příchozím nabídne volný vstup do aktuálních expozic, kvíz nebo kreativní dílny.

Muzeum Vysočiny Jihlava naváže na současnou výstavu Keltové a Germáni na periferii s komentovanými prohlídkami a edukačním programem. Vojenský a civilní život v antickém Římě představí plzeňský historický spolek Castra Romana. Na dobrou noc návštěvníkům přečte Pavel Bezdečka. Na komentované prohlídky bude možné zavítat také do Oblastní Galerie Vysočiny v Jihlavě. Rodiny s dětmi výstavami provede společné tvoření. Malí zájemci si budou moci vyzkoušet jógu. Chybět nebude ani tradiční portrétování návštěvníků rukama studentů SUPŠ Jihlava-Helenín.

Společně s telčskou pobočkou Muzea Vysočiny Jihlava se 31. května 2024 do akce zapojí také dalších pět městských institucí. Večerní program nabídne Městská galerie Hasičský dům, Expozice Míly Doleželové v Univerzitním centru, Státní zámek a Panský dvůr. Telčskou muzejní expozicí příchozí provede Klára Bezděčková. Následovat bude přednáška na téma Andyho Warhola a Československa a Netopýří večer, který ocení především mladší návštěvníci. Těšit se mohou na procházku za úkryty těchto savců a dětský koutek.

Ve stejný den k muzejní noci připojí také Horácká galerie v Novém Městě na Moravě. Společně s Horáckým muzeem a Novoměstským hasičským muzeem nabídne odpoledne volné vstupy, městskou hru, výtvarné aktivity nebo komentované prohlídky.

Sérii muzejních nocí uzavřou v Moravských Budějovicích, kde se 7. června spojí s Nocí kostelů. Program propojí budovu muzea, kostel sv. Jiljí a kapli Jana Nepomuckého. Návštěvníci si výjimečně budou moci prohlédnout muzejní půdu.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
UNIWEB - weby od lidí pro lidi

Hlavní zprávy