Nová základna pro sanitky ve Velkém Meziříčí

Nová záchranná základna je plánována ve Velkém Meziříčí, což umožní rychlejší příjezd na místa událostí. Bude to patrová budova s předpokládanou cenou 49 milionů korun. Další základny jsou v plánu v dalších městech kraje Vysočina.

uniweb weby

Nová základna pro sanitky, projekt, na který se dlouho čekalo, je nyní plánována na strategickém místě ve Velkém Meziříčí. Už dlouhá léta se sanitky nachází v objektu umístěném v ulici Nad Gymnáziem, sdílejícím prostor s profesionálními a dobrovolnými hasiči. Tato budova je v soukromých rukou a krajská záchranná služba je v prostoru nájemcem. To však komplikuje možnou modernizaci a širší rozvoj prostor, čemuž je nyní věnována pozornost.

Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS) je výstavba nových výjezdových stanic v majetku kraje tou nejlepší možností pro zvládnutí současných provozních nároků záchranné služby.

'Naše nové stanoviště bude nedaleko sportovního areálu ve Školní ulici, což je strategické místo. Máme zájem na tom, aby byla zástavba v blízkosti jihovýchodního obchvatu Velkého Meziříčí, který bude vést kolem této lokality. Toto nám umožní rychlé napojení na dálnici a rychlejší příjezd na místa událostí,' řekl Vladimír Novotný (ČSSD), náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Starosta Velkého Meziříčí, Alexandros Kaminaris, zdůraznil důležitost nové lokality s ohledem na plánovaný obchvat, jehož projekt je v současné době ve fázi přípravy stavební dokumentace.

Velké Meziříčí nebude jediné místo, kde se plánuje vybudovat nové základny záchranářů kraje Vysočina. Další projekt je ve výstavbě v Telči a do konce roku 2027 se očekává jejich dokončení i v Humpolci a Bystřici nad Pernštejnem. Ale základna ve Velkém Meziříčí bude jiná.

'Bude to jiný typ základny než v ostatních městech. Měla by to být patrová budova s předpokládanou cenou 49 milionů korun. Bude větší a dražší než ostatní. Bude zde zázemí záchranářů pro celý jihomoravský okres,' prohlásil Vladimír Novotný.

Kraj Vysočina již zahájil zadávací řízení na pořízení projektové dokumentace a s novou základnou pro záchranáře v Velkém Meziříčí se plánuje také nová hasičské stanice. Kvůli nedostatku financí ve státním rozpočtu byl tento plán zatím odložen.

Tedy, pokud je revoluce v záchranářské základně to, co by mohlo znamenat rychlejší příjezd sanitek a tj. rychlejší záchranu v případě nouzových situací, potom Velké Meziříčí je jednoznačně připraveno přivítat tuto novou změnu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy