Pozor na podvodníky

JIHLAVSKO: Pachatel se může vydávat za zástupce telefonních společností

uniweb weby

Podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak připravit ostatní o jejich peníze. Je tak nutné mít se na pozoru a být velmi obezřetný, zejména při komunikaci s lidmi, jejichž totožnost si nemůžeme osobně ověřit.
V současné době se začaly objevovat případy, ve kterých se pachatel vydává za operátora/zástupce telefonních společností s tím, že je nutné vyměnit zastaralou SIM kartu. Volající může být muž i žena, dokáže být velmi přesvědčivý a působí sebejistě. Argumentuje zabezpečením telefonu, jeho cílem je ale vylákat zaslané číselné kódy. Podvodník si pak zřídí e-SIM kartu, získá vládu nad telefonním číslem a přístup do aplikací. Následně se snaží dostat k finančním prostředkům majitele telefonu, rychle odčerpat peníze, případně si ještě na účtu podvedeného sjednat úvěr. Naopak majiteli přestane telefon fungovat a ztratí kontrolu nad telefonním číslem, včetně s ním svázanými službami a aplikacemi. Zkušenosti s tímto typem podvodu má již muž z Jihlavska, který se stal cílem pachatele včera, ve středu 10. května. Muž přijal hovor, volající se mu představil jako operátor telefonní společnosti a informoval ho o nutnosti převedení zastaralé SIM karty na novou e-SIM kartu. Muž poté přijal zprávu a číselný kód volajícímu nadiktoval. Následovalo zaslání dalších kódů, které nic netušící muž opět předal. Podvodník si následně vytvořil novou e-SIM kartu, získal vládu nad daným telefonním číslem a přístup do aplikací. Přihlásil se do účtu, kde má muž uložené virtuální karty a v několika výběrech vybral finanční hotovost v celkové výši 150 tisíc korun. Muži telefon přestal fungovat a následně zjistil, že se stal obětí podvodníka.
Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a dále neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. Pachatelé při hovorech rádi využívají dobu, kdy předpokládají, že jsou lidé zaneprázdněni a nemají tak dostatek času na důkladné vyhodnocení nastalé situace. Pozor tak dávejte zejména na nenadálé hovory například v době oběda či večerních hodinách. Nenechte se přesvědčit o nutnosti jednat hned, bez důkladného promyšlení. E-SIM karty existují, mají podobu vestavěného čipu, který se umísťuje napevno do základní desky telefonu (případně tabletu či chytrých hodinek). Znamená to, že ani nelze aktivovat službu na dálku u mobilních telefonů, které tuto kartu nemají. Myslete také na to, že majitel telefonního čísla si o zřízení e-SIM karty žádá v případě zájmu sám, nikoli aktivní nabídkou „operátora“. Jak se podvodníkům bránit? Při nevyžádaném hovoru od neznámých lidí (ať už se představí jakkoli) nejednejte zbrkle, dejte si vždy čas vše promyslet a nerozhodujte se pod nátlakem V případě pochybností si sami vyhledejte číslo dané společnosti, zavolejte a vše si ověřte. Nikdy nevyužívejte zpětné volání. Nepředávejte cizí osobě ověřovací číselné kódy, které jsou vám na telefon zaslány Mějte také na mysli, že telefonní číslo, které se vám na telefonu zobrazí, může být podvržené por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. května 2023



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 11.05.2023 20:58



0 +
 

Hlavní zprávy