Recyklujte s hasiči: Krajská soutěž zná své vítěze za loňský rok

Recyklace s hasiči: Krajská soutěž o nejvíce sebraných elektrospotřebičů za loňský rok má své vítěze. Sbor dobrovolných hasičů Kamenice zvítězil se 15,32 tunami elektro odpadu. Projektem seznamuje občany se zpětným odběrem a recyklací elektrospotřebičů.

uniweb weby

V roce 2010 byla uzavřena spolupráce mezi krajem a Elektrowinem, která je zaměřena především na vzdělávací a osvětové aktivity na podporu zapojení obcí, jimi zřizovaných organizací a obyvatel do zpětného odběru elektrospotřebičů. Tato spolupráce směřuje ke zlepšení životního prostředí a zemědělství v krajálních plánech odpadového hospodářství.

Krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek oznamuje hlavní cíle této spolupráce a dodává: „Je pozoruhodné, že se do aktivity zapojuje stále více sborů, pro které každý kilogram sebraných elektrospotřebičů představuje zajímavé finanční prostředky pro další aktivity.'

Soutěž se konala za podmínky minimálního množství elektrospotřebičů na úrovni 500 kg za kalendářní rok. Vítězové ročníku 2023 byli:

1. SDH Kamenice (JI) - 15,32 tun - 20 000 Kč
2. SDH Chválkov (PE) - 13,32 tun - 18 000 Kč
3. SDH Dolní Cerekev (JI) - 12,96 tun - 16 000 Kč
4. SDH Žďár nad Sázavou 2 - zámek (ZR) - 8,84 tun - 14 000 Kč
5. SDH Jimramov (ZR) - 8,35 tun - 12 000 Kč

Blahopřejeme vítězům a děkujeme všem zapojeným sborům. Nezapomeňte, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne!

V krajských kolech soutěže byl rok od roku pozorován nárůst účasti SDH a celkového množství sebraných elektrospotřebičů. ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice a od svého založení v roce 2005 recykloval více než 20 milionů vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti více než 350 000 tun.

Elektrowin zajišťuje sběr všech skupin elektrozařízení, avšak se zaměřením na domácí spotřebiče. Sběrnou síť tvoří téměř 14 000 sběrných míst, z nichž více než 2 300 je veřejně dostupných. Veřejný sběr probíhá prostřednictvím 3 500 mobilních svozů v zaregistrovaných obcích a obcích s přítomností sborů dobrovolných hasičů, jichž je do projektu po celé České republice zapojeno již více než 1 500.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy