Rozpravy v jihlavském DIOD v pátek vrcholí

Divadlo otevřených dveří (DIOD) v Jihlavě hostí v pátek 16. prosince od 20.00 koncert Komunita v rámci závěrečného dílu projektu Rozpravy, který je celý věnovaný hudbě. Vystoupí Terne Čhave (Praha) a DJ Dadyš (Jihlava).

uniweb weby

„Rozpravy pro nás byly cestou do neznáma a o to víc nás těší mimořádný zájem jihlavského publika o všechny akce, které jsme v rámci tohoto projektu připravili. Ať už to byla projekce filmu FC Roma nebo cvičení Capoeiry, ukázalo se, že společné kulturní akce mohou překonávat bariéry ve společnosti a pomoci k dnes tolik vzácnému dialogu,“ říká k projektu vedoucí produkce DIOD Adam Hruška.
„Předchozí vydání Rozprav v DIOD navštívilo přes tři stovky diváků – Romů i Neromů, dětí i dospělých, což dokazuje, že pořádání podobných akcí má v Jihlavě smysl,“ dodává Přemysl Martinek z jihlavského DIOD. Projekt podpořilo v rámci grantu Velvyslanectví USA v Praze. Akce je otevřená všem bez rozdílu zdarma

Terne Čhave
představují na české hudební scéně v mnoha ohledech ojedinělý fenomén. Počátky kapely sahají až do 80. let minulého století, kdy se poprvé objevila na plzeňské Portě. Mladí Romové hrající folk s romskými kořeny sklízeli u publika úspěchy. Po několika nepříjemných zážitcích s tehdejšími skinheads se na několik let odmlčeli. Nebyli by to však Terne Čhave, kdyby se po pár letech znovu nesešli, silnější než kdy předtím. 
V roce 2001, tedy rok po návratu, získali ocenění na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané a stali se jedním z největších objevů roku. Od té doby vydali čtyři alba, spolupracovali se Zuzanou Navarovou, Idou Kelarovou nebo neméně slavnou romskou kapelou Točkolotoč a odehráli stovky koncertů v ČR i v zahraničí (včetně festivalů Sziget nebo Colours of Ostrava) a bodovali i v evropské hitparádě world music. Romské hudebníky doplnili hudebníci neromští a vývoj jejich hudebního stylu směřoval od folku přes world music až po styl, který si příznačně nazvali Rom'n'Roll. Tento přístup jim v roce 2009 přinesl žánrové ocenění Anděl za desku More, love! Více informací o kapele najdete zde.
„Terne Čhave jsou kapelou, která má potenciál oslovit všechny lidi bez rozdílu, Romy i Neromy. Na rozdíl od ostatních romských kapel Terne Čhave sice čerpají z romských hudebních tradic, ale nebojí se je obohatit o prvky jazzu, ska nebo dokonce i punku. Ač jsou v kapele i neromové, texty jsou psány převážně v romštině. To kapele umožňuje se i se smutnými tématy vypořádat pozitivním způsobem. Příval energie roztančí každé publikum. ‚Vždyť na co by nám byly problémy, kdybychom se z nich nemohli vyzpívat nebo vytancovat.‘ – tak zní jejich heslo,“ zve na koncert produkční Rozprav, David Drevňák.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 14.12.2016 11:28




0 +
 

Hlavní zprávy