Spoření pro děti: Jaké existují možnosti?

Chcete-li usnadnit svému potomkovi vstup do dospělého života, přemýšlejte nad jeho budoucím zabezpečením včas. I drobná částka odkládaná pravidelně poskytne po několika letech finanční polštář, který lze využít na první bydlení, auto či vzdělání.

uniweb weby

Spořicí zásady zodpovědných rodičů

Kdy začít spořit? Čím dříve, tím lépe – není výjimkou, že spoření pro dítě v podobě spořicího účtu nebo stavebního spoření zakládají rodiče hned po narození potomka. Delší doba, po kterou můžete ukládat úspory a nechat je zhodnocovat, vám přinese vyšší finální částku. Nemusíte přitom odkládat desetitisíce korun měsíčně. Důležitá je hlavně pravidelnost a výběr výhodné varianty spořicího produktu.

Nejdříve si ujasněte, kolik korun můžete měsíčně bez problémů odkládat. Začněte klidně na nižší částce, kterou můžete kdykoliv navýšit, pokud vaše příjmy vzrostou. Spořit můžete také finanční dary od příbuzných k narozeninám a dalším příležitostem. Později zkuste do koloběhu spoření peněz zapojit i samotnou ratolest a zasvěťte ji do základů finanční gramotnosti. Tvorba úspor tak přináší i příležitost ke vzdělávání, které má v životě mnohem zásadnější hodnotu.

Předem si také rozmyslete, zda finanční produkt založíte na sebe, nebo na jméno dítěte. Ve druhém případě totiž vložené prostředky již budou patřit dítěti a vy si je nemůžete jednoduše vzít zpět, když budete potřebovat.

Jaké jsou možnosti spoření pro děti?

Spořicí účet

Spořicí účty nabízí v podstatě každá bankovní instituce. Měla by vás zajímat úroková sazba, která však u tohoto typu produktu ve srovnání s některými dalšími variantami spoření nedosahuje vysokých procent. Peníze však máte kdykoliv k dispozici a v případě potřeby je můžete ihned vybrat a použít podle své vůle.

Stavební spoření

Pokud chcete spořit a navíc získat finanční příspěvek od státu ve výši až 2 000 Kč za rok, bude pro vás to pravé stavební spoření. Ročně však musíte naspořit alespoň 20 000 Kč a na peníze nemůžete bez sankce sáhnout po dobu 6 let.

Termínovaný vklad

Zajímavé zhodnocení během několika let nabízejí i termínované vklady. Vyplatí se hlavně pro ty rodiče, kteří již mají něco našetřeno a vědí, že peníze v nejbližších letech potřebovat nebudou. Úsporami totiž nemůžete disponovat až do konce smluvené doby, jinak se nevyhnete poplatku za jejich předčasný výběr.

Investice

Pokud máte zkušenosti s investičním trhem, můžete zkusit peníze zhodnotit prostřednictvím podílových fondů, komodit či akcií. Tyto způsoby jsou však více či méně rizikové, proto pokud s investováním začínáte, nechte si poradit od bankovních poradců nebo ostřílených investorů. Výnos z těchto aktivit může být vyšší než u běžnějších způsobů spoření.

Foto: Sharon McCutcheon, Unsplash


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 11.02.2021 13:46



0 +
 

Hlavní zprávy