Sto padesát soutěžících v krajském kole Logické olympiády v Kraji Vysočina

V pátek 4. listopadu se na gymnáziu v Havlíčkově Brodě uskutečnilo krajské kolo devátého ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 150 regionálně nejúspěšnějších řešitelů, kteří v nominačním kole obstáli v konkurenci téměř tří tisíc soutěžících z celé Vysočiny.

uniweb weby

„V kategorii A nad celkem 767 soutěžícími z prvního stupně základních škol zvítězila Radka Váchová z humpolecké ZŠ Hálkova. První místo mezi 1496 žáky druhého stupně základních škol soutěžícími v kategorii B si vybojoval Matěj Macek z Gymnázia Třebíč. A v neposlední řadě Matěj Doležálek z Gymnázia dr. A. Hrdličky v Humpolci na své cestě k vítězství v kategorii C překonal 521 soutěžících ze středních škol Kraje Vysočina,“ uvedla Zuzana Šimůnková, krajská koordinátorka Logické olympiády. 
Ve svém zápolení budou vítězové pokračovat v celostátním kole konaném v pondělí 28. listopadu v Míčovně Pražského hradu. Soutěž celostátně podporuje Nadace The Kellner Family Foundation a školou Open Gate, krajské kolo podpořili Kraj Vysočina, město Havlíčkův Brod a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.
„Obliba Logické olympiády stále vzrůstá. Počet registrovaných soutěžících se každoročně zvyšuje o několik tisíc. Letos se přihlásilo rekordních 61 451 dětí z 2 902 škol z celé České republiky. V soutěži nerozhodují naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti, a proto se soutěže mohou účastnit děti už od tří let až po středoškoláky,“ vysvětluje předseda Mensy Petr Mazal.
„Soutěž má za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost,“ doplnila Zuzana Šimůnková z Gymnázia Havlíčkův Brod, která také zastupuje Mensu a pedagogy v krajské koordinační skupině pro podporu nadání. 
Reprezentanti našeho kraje každoročně bodují i ve finále, ovšem i samotné zápolení v prostředí Pražského hradu je pro děti velkým zážitkem. „Je zajímavé sledovat, jakého posunu během let v naší soutěži jednotlivé děti dosáhly. Například Ondřej Med z Jihlavy, který kdysi zvítězil v kraji i mezi nejmladšími, v minulém roce obsadil druhé místo ve finále kategorie B pro 2. stupeň ZŠ. Letos - už v nejstarší věkové kategorii – z druhého místa v kraji opět postupuje do finále,“ připomíná Zuzana Šimůnková.
Mensa
je mezinárodní nevládní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká pobočka Mensy letos slaví 25 let a nyní má již více než 4 500 členů. Zabývá se mimo jiné vzděláváním dětí, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní Mensa gymnázium – osmileté gymnázium pro nadané studenty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.11.2016 12:30




0 +
 

Hlavní zprávy