V Tasově vzdají hold spisovateli Jakubu Demlovi

Bohatý program připravili pořadatelé od čtvrtka 15. až do soboty 17. září v Tasově pro zájemce o život a dílo Jakuba Demla. V tasovské sokolovně se uskuteční mezinárodní konference Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury? s podtitulem Jakub Deml a literární tradice.

uniweb weby

„V roce 55. výročí úmrtí Jakuba Demla chceme společně s bohemisty, spisovateli, literárními historiky, teoretiky i praktiky a čtenáři básníkových knih hledat souvislosti a stopy jeho díla v české a světové literatuře,“ vysvětluje smysl setkání Daniela Iwashita, hlavní organizátorka akce.

Ve čtvrtek 15. září je na programu dětský den s Demlem a otevření výstavy nevidomého výtvarníka Pavla Slámy. Ten představí cyklus reliéfů z pálené hlíny, které ztvárňují epizody z Ježíšova života.

Páteční část programu bude od 9.00 do 19.00 věnována vztahům mezi díly a autory (Březina, Šalda, Klíma, Durych, Dvořák, Nezval), dále otázkám vydávání, ohlasu a překladu Demlových textů či básníkovým cestám do ciziny.

Sobotní dopoledne nabídne zájemcům vystoupení pamětníků, informace o básníkových dedikacích či aktuální zprávy, které blíže souvisejí s Tasovem. Zazní například vzpomínka na nedávno zemřelého jinošovského spisovatele Josefa Pěnčíka, který o Jakubu Demlovi napsal knihu Hledání ráje a léta učil na tasovské škole. Na závěr přečte Marta Milotová, básníkova praneteř, část ze svých vzpomínek nazvaných Strýček z vily.

Po obědě mohou účastníci navštívit výstavu Jakuba Demla Sen o knize v kapli sv. Michaela nebo expozici ilustrací Lidmily Anny Dohnalové v Literárním památníku Vysočiny, zúčastnit se mše svaté za Jakuba Demla, kterou bude celebrovat biskup Pavel Posád nebo navštívit komentovanou prohlídku Demlovy zahrady u vily v Bosně.

Na závěr mše provede Mons. Pavel Posád požehnání po vandalském útoku obnoveného náhrobku Jakuba Demla a Pavly Kytlicové, nacházejícího se poblíž kostela.

Sobotní program završí večer scénického čtení z básníkových knih a dopisů podle scénáře Barbory Čihákové a Jany Fleglové. V něm vystoupí spolu s herci i děti z tasovské základní školy.

Pořadateli akce jsou Obec Tasov, římskokatolická farnost, Ústav pro českou literaturu AV ČR, spolek Dobrá čeština a Vysoká škola kreativní komunikace Praha.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 15.09.2016 07:08




0 +
 

Hlavní zprávy