Do Jihlavy míří unikátní hra Prezident 21

Na Masarykovo náměstí v Jihlavě přijede v pátek 7. července interaktivní hra Prezident 21. Ve hře může kdokoliv na internetových stránkách www.prezident 21.cz navrhnout svého kandidáta či kandidátku na prezidenta. Hlasuje se oproti běžným volbám podle volebního systému Demokracie 21, který každému umožňuje rozdat tři kladné hlasy a jeden záporný.

uniweb weby

Skóre se sčítá a přináší vítěze, na kterém je největší shoda. Zároveň zde bude možnost podepsat archy pro reálnou kandidaturu všech potvrzených kandidátů do prezidentských voleb 2018 na jednom místě.

V pátek 7. července od 14.00 do 18.00 bude v rámci turné po republice na Masarykově v Jihlavě umístěn stánek projektu Prezident 21. Obyvatelé Jihlavy tak budou moct přijít a na místě pomocí připravených tabletů hlasovat pro svého kandidáta na prezidenta. Na internetu už v unikátní hře hlasovalo během půl roku více než 160 000 lidí. S hlasováním lidem poradí tým Prezidenta 21. 

„Ve stánku budou také umístěny podpisové archy většiny potvrzených kandidátů na reálnou prezidentskou volbu v roce 2018. Není tedy potřeba složitě hledat časy a místa stánků jednotlivých kandidátů, svůj podpis nebo podpisy mohou lidé svým oblíbencům dát na jednom místě, což nikde jinde v republice nelze,” uvedl k tomu koordinátor projektu Ondřej Koutský. Kromě toho zájemce čeká také další hlasovací hra na téma města Jihlava, na kterém pochopí princip inovativního hlasovacího systému. 

Tým prezident 21 také bude po celý den zájemcům vysvětlovat princip systému Demokracie 21, jejímž tvůrcem je matematik Karel Janeček. Pro děti zde budou omalovánky a pro dospělé drobné občerstvení. Stánek se následně přestěhuje na Vysočina fest, kde bude po celou dobu trvání festivalu.  

Co je prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit co nejvíc občanů ČR s principy Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas. 

Na internetu se už do hry zapojilo přes 160 000 lidí z celého Česka. Z celkem 545 navržených kandidátů vede Jiří Drahoš, následován Michalem Horáčkem. Na posledním místě je Miloš Zeman, jehož kladné hlasy však začaly rychle růst. Dostal ale zatím nejvíce hlasů negativních. 

Do hry je nominováno kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr, který je nyní šestnáctý, nebo Marek Eben, který je sedmý. Oba ale kandidaturu odmítli. Z předsedů politických stran si nejlépe vede Tomio Okamura. Předsedové dalších parlamentních stran příliš netáhnou. Babiš, Sobotka či Kalousek jsou na samém konci pořadí. V květnu přibyl do hry i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Aktuálně je na 82. místě. Kdyby však kandidovat skutečně chtěl, nebrání mu v tom ani fakt, že byl odsouzený za vraždu. Ústava ČR tuto možnost nevylučuje. Aktuální pořadí kandidátů lze sledovat zde.

Hlasovat pro jednotlivé kandidáty je možné do podzimu, kdy budou oznámeny oficiální kandidáti pro prezidentskou volbu v roce 2018. Od té chvíle ze stránky Prezident 21 zmizí všichni, kteří nekandidují. Hra se přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm sdělují své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace. Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36 934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo kladný hlas téměř 50 000 lidí. „Počet hlasujících rychle roste, chtěli bychom, aby do podzimu hlasovalo alespoň půl milionu lidí, aby byl vzorek co možná nejvíce reprezentativní,” dodává Koutský.

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21, věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček. Ten je zároveň jediným z těch, kdo splňuje podmínky Ústavy ČR na kandidaturu, ale ve hře Prezident 21 pro něj hlasovat nelze.

Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací metoda, ve které by občané měli možnost použít více než jeden hlas. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je mnohem více lidí spokojených s výsledkem volby. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na kterém se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde 102800 hlasujících rozhodlo o bezmála miliardě korun. 

Fotogalerie
Autor: Jan Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 06.07.2017 16:18




0 +
 

Hlavní zprávy