Na Třebíčsku rozkvetl koniklec velkokvětý

Nedaleko Trnavy na Třebíčsku se nachází přírodní památka Kobylinec, v chráněné lokalitě o rozloze 0,44 hektarů se vyskytuje koniklec velkokvětý. Právě v těchto dnech si ho návštěvníci mohou prohlédnout v plné kráse.

uniweb weby

Koniklec velkokvětý patří na Seznam přísně chráněných druhů rostlin podle Bernské úmluvy.  Rostlině v minulosti nejvíce uškodilo omezení pastvy a téměř úplná likvidace drobných chovů ovcí v 50. letech minulého století, kdy došlo k silnému úbytku původních lokalit s jejím výskytem. Proto musí být současná místa výskytu speciálně udržovaná. 

Přírodní památka Kobylinec byla vyhlášena Okresním národním výborem v Třebíči v roce 1982. Od roku 1992 se změnila její kategorizace na přírodní památku. Kromě koniklece velkokvětého se tam nachází i řada dalších významných a ohrožených druhů, jako například smil písečný, třešeň křovitá nebo kociánek dvoudomý.

Lokalita je snadno dosažitelná po modré turistické značce z Třebíče nebo z Trnavy. Přijedete-li po silnici II/360 Třebíč-Velké Meziříčí, minete v centru Trnavy evangelický Kostel sv. Petra a Pavla a za mostkem přes Klapůvku odbočíte vpravo. Odtud vede žluté turistické značení, které vede z obce kolem železného kříže až k přírodní památce Kobylinec.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy