Památkáři vydali novou publikaci Hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči vydalo na sklonku roku 2016 novou publikaci Hudba na zámku v Náměšti nad Oslavou. Počin kastelána náměšťského zámku Marka Buše přibližuje hudební život na zámku v první polovině 19. století.

uniweb weby

Kniha se věnuje etapě čtyř desetiletí na počátku 19. století. Hudební život na zámku byl v tomto období bohatý a výjimečný. Přinesl mnoho pozoruhodných interpretačních počinů realizovaných na tu dobu zcela ojedinělým zámeckým hudebním tělesem a v osobě majitele panství Heinricha Wilhelma Haugwitze. Publikace pojednává o jeho vztazích k vídeňskému hudebnímu světu a k jeho předním představitelům, o jeho interpretačních a překladatelských aktivitách, o zámecké kapele a o kultu hudby Georga Friedricha Händela, který Haugwitz na zámku v Náměšti pěstoval. 

„Heinrich Wilhelm Haugwitz byl amatérský muzikant s velkým přehledem a s velkými hudebními znalostmi. Když v roce 1794 převzal správu panství, začal hned na zámku uskutečňovat svou vizi Náměště jako hudebního sídla. Znal se osobně s Antoniem Salierim, s Christophem Willibaldem Gluckem a miloval hudbu tehdy již zesnulého Georga Friedricha Händela. Jeho skladby začal na zámku hrát se svoji kapelou, která byla ohromná na šlechtické poměry,“ vypráví autor Marek Buš, kastelán na náměšťském zámku a zároveň zapálený hudebník.

V současnosti je náměšťský zámek místem pravidelných koncertů, které navazují na bohatou a významnou hudební tradici. Odehrávají se zde koncerty mezinárodního festivalu Concentus Moraviae, zámek hostí letní multižánrový festival Folkové prázdniny, letní mistrovskou školu české operní a písňové tvorby Moravian Masterclass a řadu dalších. 

Publikace je k dostání v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Telči, na pokladně zámku Náměšť nad Oslavou nebo je možné ji objednat na dobírku (kontakt: Ilona Ampapová, mobil 724 663 511, e-mail: ampapova.ilona@npu.cz).




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy