Tříkrálové koledování nezačíná prvním lednem

Už brzy vyrazí do ulic skupinky tří králů zvěstovat radostnou zvěst o narození malého Ježíše. Jejich koledování se v celé České republice připravuje několik měsíců předem. Ve žďárském okrese se tato tradiční sbírková aktivita uskutečňuje pod záštitou dobrovolnického centra Kambala Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

uniweb weby

Tříkrálový dobrovolnický projekt se rozjíždí každým rokem na konci měsíce října. Tisk materiálů v podobě dokumentů potřebných k pečetění kasiček, tvorba propagačních plakátků, očištění a nové zapečetění kasiček, to vše je nezbytné pro hladký průběh samotné sbírky. Veškerou organizaci má na starost koordinátorka sbírky Veronika Dobrovolná. Ta do příprav zapojuje dobrovolníky centra Kambala. 
„Moc si vážím práce všech, kteří pomohou s očištěním a polepením kasiček, nebo jen nařežou kolednické průkazky. Může se zdát, že jde o nepatrnou pomoc, ale takovýchto drobností je při přípravách velké množství. V tuto chvíli každá pomocná ruka přijde vhod,“ hodnotí práci svých dobrovolníků Veronika Dobrovolná.  
Kromě dobrovolníků z Kambaly oslovuje koordinátorka tříkrálové asistenty, bez kterých by se sbírka nemohla vůbec uskutečnit. Jsou to pomocníci organizující sbírku v konkrétní obci či městě. V loňském roce jich bylo více než sedmdesát. Pro následující rok není množství asistentů ještě uzavřeno. Veronika Dobrovolná se poklesu asistentů zatím neobává: „Pokud se stane, že některý asistent s námi ukončí spolupráci, vždy mi předává kontakt na někoho nového. Zatím se mi naštěstí nestalo, že by některá oblast úplně skončila.“
Na Žďársku se stále nacházejí místa, kde ještě tříkrálové požehnání není rozšířeno. „Pokud by se našla oblast, která má zájem o koledování, nebo by se někdo chtěl stát na jeden den v roce králem, může se mi ozvat na telefon, 777 755 444 či emailem na veronika.dobrovolna@zdar.charita.cz,“ doplňuje Veronika Dobrovolná.   
Také v příštím roce budou moci potkat lidé tři krále v ulicích. Tentokrát bude Tříkrálová sbírka trvat o den déle, a to od 1. do 15. ledna 2017

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy