Vánoční koncert chrámového pěveckého sboru v Jaroměřicích nad Rokytnou

V pátek 30. prosince se uskutečnil v děkanském chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, barokní dominantě a chloubě města, dlouho předem avizovaný vánoční koncert Chrámového pěveckého sboru Jaroměřice nad Rokytnou a malého komorního orchestru pod vedením sbormistra Ladislava Šabackého.

uniweb weby

Po představení účinkujících, pana starosty a rakouských hostů, přivítání návštěvníků koncertu moderátorem večera Jaroslavem Večeřou, následovalo krátké vystoupení nového faráře římsko-katolické farnosti v děkanství moravskobudějovickém, Tomáše Holcnera, který pojal vánoční koncert jako požehnání rodině zakončené koncertem.
Návštěvníci vánočního koncertu zaplnili v očekávání slavnostně naladěné vánoční hudby doslova všechna místa chrámového prostoru a nebyli rozhodně zklamáni. S úctou a pokorou vyslechli a náležitě si vychutnali méně či více známé liturgické zpěvy, nápěvy a vánoční skladby básníků, spisovatelů a hudebních skladatelů 17. až 20. století.
Na programu byly skladby chrámového sbormistra v letech 1986 až 1992 Aloise Kunsta, (Adeste fidele, V půlnoční hodinu, Čarovné noci, Pastýřové vstávejte), spisovatele a hudebního skladatele přelomu 17. a 18. století Jiřího Třanovského (nápěv ze 14. století z jeho kancionálu Syn boží se nám narodil, Čas radosti veselosti), hudebního skladatele přelomu klasicismu a romantismu, autora České mše vánoční Jakuba Jana Ryby (Graduale, Credo, Sanctus, Agnus), českých hudebních skladatelů 19. až 20. století Jaroslava Očenáška (Hajej můj Ježíšku), Františka Kolaříka (Kyrie, Gloria) a Antonína Hradila (Offertorium) a německého jezuity a básníka 16.–17. století Friedricha Spee.
Po skvělém, skutečně famózním vystoupení následovaly dle očekávání bouřlivé ovace publika vstoje, slova díků a uznání dosavadnímu chrámovému sbormistru Ladislavu Šabackému, který stál na čele chrámového sboru již od roku 1992. Dosavadní sbormistr využil této slavnostní chvíle k plánovanému oficiálnímu předání taktovky svému následovníkovi, řediteli ZUŠ Hrotovice, Františku Malému


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy