Čáslavice slaví 777 let od první zmínky

V pátek 7. července ve 20.00 budou v Čáslavicích na Třebíčsku zahájeny oslavy, které potrvají až do neděle 9. července. Letos si totiž obec připomíná 777leté výročí od první zmínky o obci a k této události si nechala zhotovit vyšívané symboly, nad kterými strávily více než měsíc mravenčí ruční práce vyšívačky z Alerionu.

uniweb weby

Obecní znak, vlajka v podobě praporu i hasičský prapor budou v sobotu 1. července požehnány a poprvé odhaleny veřejnosti. Na celý víkend připravili pořadatelé kulturní program pro celou rodinu. Celá akce je současně i pomyslnou rozlučkou. Čáslavický rodák a starosta Vladimír Bartes po jedenácti letech ve funkci předá příští rok své „žezlo“ dalšímu nástupci a pro obec, jako poděkování za svým obdobím, zanechá památku, která bude provázet další generace místních obyvatel.

Grant na podporu obecních slavností lez využít i na výrobu praporů

„Komunální symboly jsou vizitkou každé obce. Udělené předsedou Poslanecké sněmovny a v Registru komunálních symbolů je máme už od roku 2003, ale co naplat, dokud nejsou vidět, v myslích obyvatel se nezabydlí. Předsevzal jsem si proto, že jako poděkování a k upomínce na své funkční období, obci tyto symboly nechám vyrobit,“ říká starosta Čáslavic Vladimír Bartes. Největším problémem většiny měst a obcí je přitom nedostatek financí. „My jsme ale využili grantových možností na podporu obecních slavností na Krajském úřadě Vysočina a o finanční podporu na nový prapor jsme zažádali v rámci letošních oslav,“ vysvětluje pan starosta. „Kromě obecního znaku a vlajky jsme nechali vyrobit i hasičský prapor pro náš Sbor dobrovolných hasičů Čáslavice, kteří neochvějně a statečně slouží v obci už od svého založení roku 1896,“ dodává starosta.

Jak vyšívané symboly vznikají? 

Vyšívané insignie jsou doslova mistrovským dílem a jsou vyrobeny z nejluxusnějších materiálů. Kilometry japonského vyšívacího hedvábí v kombinaci s italským sametem by ale nikdy nevykvetly do krásy bez šikovných rukou vyšívaček z heraldické a vexilologické společnosti Alerion. Tajemství se ukrývá právě v tradiční ruční výšivce, která vychází z po staletí prověřených řemeslných postupů. Vyšívačky nejprve předkreslí na prapor motiv pomocí tzv. inkoustu rotterdamských jeptišek, jehož původní receptura je obestřena tajemstvím. V České republice ji zná pouze hrstka vybraných vyšívaček, které ji získaly od řádových sester a předají ji jednou svým nástupkyním. Poté následuje proces titěrné ruční práce s milióny precizních stehů, díky kterým vznikne takřka plastický obraz se stínováním a působivými detaily.

„Tradiční postupy zachováváme, neboť umění tradiční výšivky došlo svého vrcholu a automatizace ho kvalitou nikdy nenahradí. Na naše prapory tak můžeme i díky tomu poskytnout záruku dvacet let, jejich životnost se ale odhaduje na stovky let,“ vysvětluje majitel Alerionu Tomáš Pokorný. Vyšívačka zase dodává: „Problém většinou bývá s aplikací členitých figur, tak aby materiál zůstal hladký a nevlnil se – v tomto případě se jednalo o figuru husy. Náročné bylo také vyšívání zlatou nití, která hází odlesky a představuje zvýšenou námahu pro oči.“ Nicméně už je hotovo a insignie budou mít možnost poprvé obdivovat účastníci čáslavických oslav.

Celý víkend se bude zpívat, tančit, hodovat a slavit

Odvěkým posláním praporů aj. symbolů bylo spojovat a sdružovat. Nejinak tomu bude i v Čáslavicích. Páteční večer rozezní od 20.00 svým koncertem místní kulturní dům zpěvák Petr Bende. V sobotu pak vypuknou oslavy na návsi. Od 14.00 bude obcí procházet historický průvod v čele s králem Janem Lucemburským a jeho manželkou, o napínavou podívanou se postarají šermíři. Poprvé budou odhaleny nově vyrobené komunální symboly, kterým požehná pan farář Stanislav Mahovský. Následně bude poklepán základní kámen nové hasičské zbrojnice s patřičným zázemím, jejíž výstavbu hodlá obec v letošním roce zahájit. Celé odpoledne hudebně zpestří se svou dechovkou Horané a nudit se nebudou ani děti, pro něž bude přichystán kolotoč a skákací hrad. V neděli se po slavnostní mši svaté v kostele, spolu s chrámovým zpěvem, uskuteční fotbalový zápas staré gardy fotbalistů Zbrojovky Brno proti čáslavickému týmu. „K tomu budeme opékat sele a samozřejmě víno i pivo poteče proudem,“ zve starosta dodává: „Všichni obyvatelé, místní rodáci i lidé ze širokého okolí jsou srdečně zváni.“



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
30.06.2017 09:06




0 +
 

Hlavní zprávy