Druhý dukovanský blok od víkendu opět dodává elektrickou energii

Od víkendu opět vyrábí a do sítě dodává elektrickou energii druhý reaktorový blok Jaderné elektrárny Dukovany. Po necelých 182 dnech tak skončila plánovaná odstávka bloku zaměřená na přípravu zařízení a dokumentace k jeho dalšímu dlouhodobému provozu.

uniweb weby

V jejím průběhu se energetikům podařilo provést rozsáhlé kontroly, testy a zrealizovat 64 významných investičních akcí. V Dukovanech jsou tak nyní v provozu tři ze čtyř bloků. Na jednom bloku probíhá plánovaná odstávka.

První dodávky elektřiny z druhého reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany začaly v sobotu ve 4.37 přifázováním generátoru parní turbíny TG 22. Jen o dalších pět hodin později, tj. v 9.39, začal elektrickou energii dodávat také druhý generátor TG 21. Během dnešního dne dosáhne reaktor 98 % výkonu. Blok je nyní až do příští pravidelné výměny paliva připraven k bezpečnému a spolehlivému provozu se 100% výkonem.

„Najíždění bloku po několikaměsíční odstávce je vždy velmi náročné a lze při něm očekávat potřebu dodatečných nastavení a odladění zařízení. Najetí bloku hodnotím jako úspěšné a děkuji všem, kteří se na tomto náročném procesu podíleli. Všechny naše síly a pozornost nyní věnujeme probíhající plánované odstávce bloku č. 1,“ sdělil Miloš Štěpanovský, ředitel elektrárny.

Provoz Jaderné elektrárny Dukovany v pondělí 20. března v 11.30
1. blok      0 %    - výkon turbogenerátorů       0 MWe – plánovaná odstávka
2. blok    95 %   - výkon turbogenerátorů   470 MWe 
3. blok  100 %   - výkon turbogenerátorů   494 MWe
4. blok  100 %   - výkon turbogenerátorů   500 MWe


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy