Komentovaná prohlídka výstavy Antonína Slavíčka v Jihlavě

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá v úterý 9. srpna komentovanou prohlídku výstavy Antonín Slavíček (1870-1910) Mezi životem a uměním.

uniweb weby

V loňském roce uplynulo již 145 let od narození a 105 let od úmrtí malíře, jehož tvorbu i pohnutý osud mnohým z nás není třeba představovat. Krajinář Antonín Slavíček je bezesporu nejvýznamnější a pravděpodobně i nejznámější osobnost českého malířství přelomu 19. a 20. století a jeden ze zakladatelů českého moderního umění.
Výstava není vzhledem ke svému rozsahu retrospektivou, ale vybraná díla jsou spíše průřezem tvorby tohoto krajináře. Soubor přibližně 40 obrazů reprezentuje jednotlivá umělcova výtvarná období, spojená nejen s různými, více či méně známými místy naší země, ale i zahraničními cestami. Cílem výstavy je tedy představit Slavíčkovo dílo jako odraz jeho krátké životní i umělecké cesty, jeho úspěchů, hledání i tragického konce. Kromě obrazů z majetku Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně se podařilo na tuto výstavu zapůjčit významná díla ze sbírek předních českých galerií v čele s Národní galerií v Praze. Významnou měrou je zde zastoupena také Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, která ve svých sbírkách spravuje druhý největší soubor Slavíčkových obrazů v České republice. Dále pak Moravská galerie v Brně, Galerie hlavního města Prahy, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Východočeská galerie v Pardubicích, Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře a Muzeum umění v Olomouci.

Komentovaná prohlídka se koná od 17.00 a povede ji kurátorka Jana Bojanovská.
Výstavu děl malíře Antonína Slavíčka připravila jihlavská galerie ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně.

Výstavu si zájemci mohou vJihlavě prohlédnout do neděle 21. srpna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy