Masarykovo náměstí po roce opět ožívá Ji.hlavou

MFDF Ji.hlava startuje za necelé dva týdny, 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nabídne divákům 342 dokumentárních filmů, z nichž více než sto bude uvedeno ve světové, mezinárodní či evropské premiéře. Snímky se budou promítat na osmi místech v Jihlavě a v Třešti.

uniweb weby

Masarykovo náměstí od čtvrtka 12. října ožije oblíbeným Majákem, festivalovým centrem, ve kterém si Jihlavané budou moci koupit akreditace ještě před začátkem festivalu. Novou podobu získá zahajovací a zakončovací ceremoniál v režii režiséra a herce Jiřího Havelky. 

„Jsme rádi, že i letos můžeme zájemcům o festival i náhodným procházejícím nabídnout ve festivalovém Majáku podrobné informace o blížícím se festivalu přímo na Masarykově náměstí. Přijďte si zařídit akreditaci, zjistit nejčerstvější novinky nebo si třeba jen prohlídnout festivalové plakáty,“ zve do festivalového Majáku ředitel festivalu Marek Hovorka.

Náměstí kromě Majáku oživí tradičně i další objekty festivalové architektury. „Festivalová architektura nepřímo reaguje na letošní vizuální téma množství prolínajících se obrazů. Typické dvourozměrné vrstvy transformujeme do trojrozměrných instalací, jimiž prochází městský život. Stavebním materiálem je papír a dřevo, které jsou svým charakterem dočasné a odpovídají potřebě. Jejich výrazové působení užíváme jak v exteriérech, tak v interiérech festivalu,“ popisuje letošní architekturu Vít Šimek ze studia H3T architekti, které tradičně stojí za architektonickou podobou ji.hlavského festivalu.

Akreditační centrum na Masarykově náměstí bude otevřeno od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin. Kromě festivalových akreditací zde bude možné koupit i festivalové suvenýry. Během festivalu se centrum přemění v prostor pro filmové profesionály, budou zde probíhat filmové semináře, přednášky a diskuze.

Ozvěny v New Yorku

První ozvěny ji.hlavského festivalu uspořádá již příští týden České centrum v New Yorku, které ve dnech 17. – 26. října zájemcům představí hned čtyři vítězné snímky loňského ročníku: oba vítěze České radosti FC Roma a Normální autistický film, gruzínský snímek Oslnivý svit soumraku i držitele ceny Opus Bonum Strašidla obcházejí Evropu. Slavnostního zahájení ozvěn se 17. října zúčastní i ředitel festivalu Marek Hovorka.

Slavnostní večery v novém

Novinkou letošního roku bude podoba zahajovacího a zakončovacího večera, jejichž režie se ujal jeden z dosavadních tradičních moderátorů, divadelní režisér a herec Jiří Havelka. Ceremoniály pojaté v duchu dokumentárního divadla se podle slov režiséra inspirují „příjemnými stranickými sjezdy“ a zaměří se na téma české radosti. Stejnojmenný název nese i nejstarší festivalová soutěžní sekce věnovaná českým dokumentárním filmům.

Rozhlasové dokumenty v Divadle Na Kopečku

Český rozhlas, který je hlavním mediálním partnerem festivalu, představí letos spolu se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu Ji.hlavě poprvé soutěžní přehlídku AudioREPORT. Ta nabídne návštěvníkům pestrou ukázku nejnovější produkce domácího rozhlasového dokumentu z veřejnoprávních i soukromých stanic. Přehlídka proběhne 24.–26. října v jihlavském Divadle Na Kopečku a doprovodí ji workshopy, kde si zájemci vyzkouší, jak se točí rozhovor. Zástupci několika rozhlasových stanic (Radiožurnál, Vltava, Radio Wave) budou přímo z Ji.hlavy živě referovat o aktuálním dění na místě a pozvou k mikrofonu jak soutěžící dokumentaristy, tak další hosty festivalu.

MFDF Ji.hlava se uskuteční 24. - 29. října 2017, akreditace je nyní ke koupi za 700 Kč, se slevou za 600 Kč, a umožní vstup na všechny festivalové projekty.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy