Nárůst návštěvnosti Vysočiny téměř o 7%

Navštěvnost Vysočiny v roce 2023 vzrostla o 6,48%, tedy o 41 675 turistů. Kraj se zaměřuje na zahraniční turisty, zejména ze Slovenska, Německa, Rakouska a Polska. Vysočina je pokryta třemi certifikovanými destinačními společnostmi.

uniweb weby

Dle nejnovějších statistik Českého statistického úřadu zaznamenala Vysočina v roce 2023 výrazný nárůst návštěvnosti o 6,48 %, což odpovídá 41 675 turistů navíc. Tento pozitivní trend podtrhuje i nárůst v celkovém počtu strávených nocí, o 51 087 nocí více než loni, jedná se tedy o 3,29% nárůst. Oproti celorepublikovému průměru, který zaznamenal pokles průměrné doby pobytu, drží se Vysočina letos na 3,34 dní, což je mírný pokles oproti minulému roku.

Pro letošní rok je pro kraj důležité zaměřit se na zahraniční návštěvníky, konkrétně ze sousedních zemí Slovenska, Německa, Rakouska a Polska. Náměstkem hejtmana Romanem Fabeš uvedl, že krajská příspěvková organizace Vysočina Tourism bude aktivně cílit na zahraniční trhy.

Ředitelka krajské centrály cestovního ruchu na Vysočině Oľga Königová zdůrazňuje, že letos než v minulých letech je důležitá spolupráce mezi partnery v území. To s cílem vzniku kvalitních produktů v cestovním ruchu, které by mohly přispět k prodloužení průměrné doby pobytu návštěvníků. Soudržnost destinací je významným faktorem, který může turistům zajistit atraktivní a pestrý program.

Vysočina je aktuálně pokryta třemi certifikovanými oblastními destinačními společnostmi. Mezi ně patří Destinace Třebíčsko, Koruna Vysočiny a také oblast Vysočina West, která v lednu získala certifikaci kategorizace destinačního managementu.

Zájem o destinaci Vysočina dlouhodobě roste. V roce 2023 ji navštívilo o 41 675 turistů více než v roce 2022, což ukazuje na atraktivitu a potenciál tohoto kraje. Aktivity na přilákání turistů ze sousedních zemí, spolupráce s partnery v území a prohloubení kvality produktů v cestovním ruchu by mohly přispět k prodloužení průměrné doby pobytu a zvýšení celkové návštěvnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy