Policisté kontrolovali dopravu na Dalešické přehradě, přistihli tři hříšníky

Policisté z Hrotovic v sobotu 8. července kontrolovali dodržování právních předpisů na nejrůznějších plavidlech na Dalešické přehradě. U tří ze třinácti kontrolovaných plavidel zjistili alkohol u jejich řidičů.

uniweb weby

„Hrotovičtí policisté se zaměřili kromě kontroly pohybu plavidel po vodní hladině také na kontrolu dodržování dalších právních norem, které souvisejí s užíváním lesních pozemků a všech ostatních rekreačních ploch kolem přehrady. Patří mezi ně například zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě, zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se dotýkaly i  parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků. Zejména zákaz rozdělávání ohňů je za současných klimatických podmínek velice aktuální,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Policisté vyjeli na vodu ráno v sobotu krátce po desáté hodině dopoledne a v průběhu tří hodin zkontrolovali celkem třináct různých plavidel. „Ve třech případech měly provedené dechové zkoušky pozitivní výsledky, které vykázaly hodnoty 0,21 do 0,99 promile alkoholu. Tyto přestupky  u třech vůdců plavidel nebylo možné vyřešit na místě uložením pokuty v příkazním řízení, proto je  policisté zadokumentovali a předají je do správního řízení  Státní plavební správě.  Jeden vůdce malého plavidla zaplatil na místě v příkazním řízení pokutu ve výši 200 korun. Tento vůdce plavidla se přestupku dopustil tím, že za svým motorových člunem táhl na laně další plavidlo. Dalšího přestupku se dopustil majitel člunu, který u sebe při plavbě neměl potřebné doklady – průkaz způsobilosti,“ dodala tisková mluvčí.

Na Dalešické přehradě je vymezený prostor pro koupání a pohyb plavců v vodě. S ohledem na ochranu plavců a břehů je povolena rychlost na rozlehlých vodních plochách do vzdálenosti 50 metrů od břehu nebo od vyznačených prostor pro koupání maximálně 10 kilometrů v hodině. Na ostatních vodních cestách do vzdálenosti 25 metrů. Pro většinu plavidel to prakticky znamená plutí ve výtlačném režimu a zákaz jízdy ve „skluzu“.

„Na plavidle v barvách Policie ČR vyjíždíme na přehradu v závislosti na klimatických podmínkách a samozřejmě také s ohledem na období dovolených, kdy kolem přehrady tráví volné dny větší počet rekreantů, kteří se dopouštějí protiprávního jednání. Jedná se většinou o různé přestupky, které nelze jiným způsobem než z vodní hladiny vůbec zjistit a zadokumentovat,“ doplnil Jaroslav Haza, vedoucí obvodního oddělení Hrotovice.

Na hladinu přehrady vyjel s policejním plavidlem hrotovický policista Vladimír Doležal, který má dokonalou místní znalost přehrady. Jak sám říká, přestupky na vodních hladinách postihuje především Státní plavební správa. Ta ovšem musí přestupce přistihnout přímo na místě činu, nebo jí musí někdo o protiprávním chování zaslat nezbytný důkazní materiál.

„My se zaměřujeme nejen na kontrolu plavidel, ale zajímá nás také všechno, co se děje v zátokách kolem přehrady. Tam se jiným způsobem nedostaneme a lidé na to často spoléhají. Často zjistíme například nedovolené táboření, nedovolené vjezdy osobních automobilů nebo rozdělávání ohňů v lese nebo na okraji lesa. Především v létě, například v období dlouhodobého sucha, by mohl požár, který by se vymkl kontrole, způsobit fatální následky. Proto při řešení zjištěných přestupků postupujeme nekompromisně,“ dodal Vladimír Doležal.

Většinu zjištěných přestupků, kterých se dopustí vůdci plavidel, policisté vyřeší na místě v blokovém řízení uložením blokové pokuty. „Pokud by se přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný přestupek ještě několikanásobně vyšší. Při opakovaném porušení předpisů hrozí provinilci i odebrání příslušného oprávnění vůdce plavidla. Na Dalešické přehradě budou policejní kontroly pokračovat po celou rekreační sezonu, protože z hlediska počtu rekreantů se jedná o velice významnou rekreační oblast,“ uzavřela Dana Čírtková. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy