Telemedicína má pomoci klientům sociálních služeb a ulevit zdravotníkům

Kraj Vysočina bude od jara příštího roku ve svých pobytových zařízeních sociálních služeb testovat zapojení takzvané telemedicíny, která má doplnit lékařskou péči a pomoci částečně vyřešit nedostatek lékařů.

uniweb weby

Pečovatelé by tak nově mohli v konkrétních případech konzultovat zdravotní stav klientů s lékařem po telefonu. „Lékař bude mít k dispozici sdílenou aktuální anamnézu a základní zdravotní údaje klienta. Díky tomu bude možné vyhodnotit jeho aktuální stav a doporučit zdravotníkovi další postup, případně volání záchranné služby nebo převoz do zdravotnického zařízení k dalšímu ošetření,“ nastínil radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek připravovaný projekt.

Kraj Vysočina aktuálně vypracovává zadání veřejné zakázky, v rámci které by telemedicínu pilotně vyzkoušelo pět sociálních pobytových zařízení v regionu, například třebíčský Domov pro seniory Koutkova-Kubešova nebo Domov ve Věži v Nových Syrovicích a další. Lékařskou péči v nich zajišťují navštěvující praktičtí lékaři. „Ze zkušenosti Kraje Vysočina vyplývá problém většiny organizací v omezené dostupnosti tohoto lékaře. Podle velikosti dochází do zařízení zpravidla jednou až dvakrát týdně. Nově tuto péči doplní on-line služby lékařů, kteří budou v požadovaných časech garantovat dostupnost a reakci na kontakt pečovatelů,“ uvedl Jan Tourek s tím, že pilotáž digitální hybridní medicíny bude financována z projektu Rozvoj a podpora procesů pro zkvalitnění poskytování služeb sociální zdravotního pomezí v Kraji Vysočina, podporovaného Evropskou unií. Testování potrvá rok.

Výjezdy k pacientům do sociálních služeb ve velké míře zaměstnávají záchrannou službu, která do pobytových zařízení jezdí šestkrát častěji než do běžného terénu. I této statistice by měla jít naproti telemedicína, kdy pečovatel nejprve zkonzultuje s lékařem další postup. Pro konzultaci zdravotního stavu klientů bude na ambulanci možné zavolat od 8 do 18 hodin. „Správné nastavení fungování podpoříme vzděláváním lékařů a zdravotnického personálu sociálních služeb,“ doplnil radní Jan Tourek.

Cílem projektu je zvýšení dostupnosti ošetřovatelské a lékařské péče pro klienty pobytových sociálních služeb, řešení nedostatku praktických lékařů, zachování komfortu klientů, kteří nebudou zatěžování častými převozy nebo změnou prostředí a také snížení jejich hospitalizace.

Zdroj: TZ Kr-Vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.12.2023 11:15




0 +
 

Hlavní zprávy