V Dukovanech začíná předposlední letošní plánovaná odstávka

V pátek 12. května v pravé poledne začalo plánované snižování výkonu 4. reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem je zahájení plánované odstávky v délce 120 dnů, během kterých energetici v reaktoru vymění pětinu paliva za čerstvé.

uniweb weby

Zrealizují 55 významných technických akcí a provedou rozsáhlé kontroly zařízení pro získání aktuálních podkladů k žádosti o další dlouhodobý provoz bloku. Se zahájením odstávky 4. bloku začíná fáze náběhu bloku č. 1. Dodávek elektrické energie pro spotřebitele se omezení výroby nedotkne. ČEZ výrobu pokryje z ostatních zdrojů.

Čtvrtý reaktorový blok Jaderné elektrárny Dukovany začal plánovaně snižovat výkon ve 12.00 a odpojení první turbíny 4. bloku od energetické soustavy je plánováno v 15.00.  Současně s odstávkou 4. bloku naopak začíná zhruba dvoutýdenní proces náběhu 1. reaktorového bloku, během kterého musí energetici provést celou řadu pevnostních a těsnostních zkoušek a testů.

Mezi nejdůležitější činnosti začínající odstávky patří rozsáhlé kontroly zařízení, jejichž výsledky jsou součástí dokumentace, kterou ČEZ předkládá Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost k žádostem o nové povolení provozu. Nové povolení má od března loňského roku první dukovanský blok a u druhého se vyjádření SÚJB očekává na konci června. Dukovanští technici nyní intenzivně pracují na zpracování aktualizovaných dokumentů k žádosti pro druhý blok, které by SÚJB měli předat do konce května. Na konci června elektrárna také plánuje podání posledních dvou žádostí na provoz pro 3. a 4. blok, kterým platnost stávajícího povolení končí k 31. prosinci 2017.

Během odstávky 4. bloku bude provedeno celkem 55 technických akcí a z toho 44 investičních, mezi které patří rekonstrukce řídícího a kontrolního systému druhé centrální čerpací stanice, která si vyžádá 50denní souběh bloku 3. a 4. Bez souběhu by nebylo možné modernizaci, která je nezbytná pro úspěšné obdržení povolení dalšího dlouhodobého provozu pro tyto bloky, provést. Současně budou například provedeny kontroly tlakové nádoby reaktoru, teplosměnných ploch parogenerátorů, dokončeny kontroly svarů nebo výměny potrubních tras superhavarijních napajecích čerpadel.

Dokončením programu LTO (Long Term Operation, tzn. Dlouhodobý provoz) v letošním roce skončí období několikaměsíčních odstávek bloků, během kterých bylo nutno provést tisíce kontrol, testů a časově i ekonomicky náročných investičních akcí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy