Gondoly, divadlo i ohňostroj: edukační program v zahradě jaroměřického zámku

V rámci tématu Krajina. Kulturní i přírodní dědictví vyzkoušeli v zahradě zámku Jaroměřice nad Rokytnou vzdělávací program Jaroměřické zahradní kratochvíle. Žákům 1. a 4. třídy místní základní školy nabídl pochopení základních principů barokní zahrady a prožitek její atmosféry prostřednictvím nabídnutých výtvarných hudebních, herních i dramatických aktivit.

uniweb weby

Zámecké zahrady byly nedílnou součástí estetických a funkčních proměn barokní krajiny. Zahrada zámku Jaroměřice nad Rokytnou patří k nejucelenějším a nejzachovalejším barokním zahradám v České republice. Přesto v důsledku zániku celé řady prvků její stávající úprava návštěvníkovi neumožňuje prožít atmosféru a bohatost vjemů zahrad barokní doby. Z tohoto hlediska se zde naskytla velká příležitost pro edukaci, jejímž prostřednictvím je možné dotvářet toto dílo skrze hru. Jak se to může stát? Prostřednictvím imaginace – baroku tak vlastní!

V úvodu programu si děti vytvořily plánek barokní zahrady s vyznačenou hlavní a příčnou osou. Postačil k tomu malý čtverec papíru a raznice, která list papíru proměnila v ornamentální záhon. Následně žáci ztvárnili z vlastních těl sochařskou galerii lemující hlavní osu. Bosket vytvořený zelenými stěnami poskytl příležitost k tradiční hře s míčky. Myšlenku zahradního mikrokosmu – tedy celého světa v malém, který měli budovatelé zahrady ambici v zahradě obsáhnout – ztvárnily děti dramatickou aktivitou. Každý si mohl zvolit, čím se v zahradě stane. Zaniklou ptáčnici evokovala hra na vodní píšťalky. Program vyvrcholil na divadelním ostrově, kde se děti zúčastnily barokní slavnosti, na které po říčce Rokytné po několika staletích opět pluly gondoly. Závěr patřil ohňostroji v podání nadšených dětí k poctě Jana Adama z Questenberka.    

Program vytvořili pracovníci NPÚ – odboru edukace a dalšího vzdělávání při generálním ředitelství Národního památkového ústavu v Praze ve spolupráci se správou zámku. Program se stal součástí standardní nabídky památky pro školy. Podrobnosti najdete na webu zámku Jaroměřice nad Rokytnou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.05.2017 17:23




0 +
 

Hlavní zprávy