Evakuace pacientů proběhla rychle díky podložkám

V Nemocnici Havlíčkův Brod se uskutečnil nácvik evakuace pacientů. K preventivní akci posloužil zrekonstruovaný pavilon č. 13. Pravidelný nácvik evakuace ve spolupráci s HZS Havlíčkův Brod probíhá na jednotlivých odděleních z důvodu přípravy na nepředvídatelné situace, které mohou v nemocničním provozu nastat.

uniweb weby

"Tyto nácviky se velice osvědčily například v roce 2014, kdy nám bylo opakovaně vyhrožováno bombovým útokem a bylo nutné evakuovat přes 350 pacientů z hlavní lůžkové budovy," uvedla tisková mluvčí nemocnice Petra Černo s tím, že nácvik je obvykle součástí cvičení traumaplánu a krizové připravenosti. 

"Personál je školen pravidelně v rámci kvality péče a bezpečnosti provozu. Pavilon č. 13 byl v loňském roce zrekonstruován a přestavěn, a tak bylo nutné, aby se profesionální hasiči seznámili s technickým zázemím budovy, rozmístěním oddělení a ambulancí pro případ zásahu v daném objektu. Došlo k nácviku evakuace osob po únikovém schodišti i k nácviku zásahu na střeše pavilonu prostřednictvím výsuvné plošiny. Evakuaci osob značně usnadnily evakuační podložky, které jsou rozmístěné pod matracemi a usnadňují rychlou manipulaci s imobilním, ležícím pacientem," doplnila Černo.

"Průběžně byly těmito podložkami vybavena oddělení, kde je větší množství ležících pacientů, jako je oddělení následné péče a rehabilitace, interní oddělení, jednotky intenzivní péče a podobně," sdělila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková. Evakuační podložka funguje na jednoduchém principu. Podložka je upevněná pod matrací na lůžku, a pokud nastane nebezpečná situace, lze snadno pomocí popruhů podložku včetně matrace stáhnout i se zabezpečeným klientem z lůžka a pokračovat v evakuaci. Evakuační podložky jsou vyrobeny z nehořlavého materiálu a v běžném provozu jsou prakticky nezničitelné.

"Zároveň jsme si díky nácviku ověřili svou připravenost a schopnost spolupráce v případě likvidace požáru. Cvičení v případě požáru či výhrůžky bombovým útokem jsou pro nás velmi důležitá a zvyšují naši připravenost v případě skutečného zásahu," uzavřela Černo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.10.2017 20:31




0 +
 

Hlavní zprávy