Nové Město na Moravě uzavřelo nové zahraniční partnerství

V závěru minulého týdne se konala pracovní cesta zástupců ukrajinského města Mižhirja po Novoměstsku. Jejím hlavním cílem bylo oficiální stvrzení čerstvého zahraničního partnerství s Novým Městem na Moravě.

uniweb weby

V závěru minulého týdne se konala pracovní cesta zástupců ukrajinského města Mižhirja po Novoměstsku. Jejím hlavním cílem bylo oficiální stvrzení čerstvého zahraničního partnerství s Novým Městem na Moravě. To se tak zařadilo mezi pět měst na Vysočině, která našla partnery v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, a navázalo na úspěšnou spolupráci Vysočiny a Zakarpatí. Slavnostního podpisu smlouvy o spolupráci za účasti starostů a řady zastupitelů obou měst byl přítomen i Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

„Vysočina se Zakarpatím nedávno oslavila 10 let spolupráce a za tu dobu se podařilo zrealizovat více než 170 projektů v oblasti školství, zdravotnictví, sociálních služeb i například v oblasti kultury a cestovního ruchu. Stejně jako u spolupráce našich hasičů, či policie, stojíme i v případě měst jen na začátku nových partnerství, jakými konkrétními činy budou naplňována je vždy na jednotlivých aktérech. Řada dosud realizovaných společných pracovních aktivit přešla až k rovině osobních přátelství a i o tom je partnerství regionů a měst. Odhodlanost a aktivní zájem vidím i v tomto případě Nového Města na Moravě a Mižhirje,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

 

Oblast v okolí města Mižhirja je spojena se spisovatelem Ivanem Olbrachtem a tolik známá Koločava leží přímo v mižhirském okrese. S Novým Městem na Moravě má společnou vyšší nadmořskou výšku, přírodu i orientaci na cestovní ruch.

Desítky opravených základních a mateřských škol, modernizované ambulance s novým vybavením na ukrajinském venkově, výměny zkušeností mezi pracovníky v sociálních službách, mezi hasiči, policisty i řada stáží studentů našich i ukrajinských škol, to je jen částečný výčet z více než 170 projektů, které z této meziregionální spolupráce a na které Kraj Vysočina od roku 2008 uvolnil více než 56 miliónů korun. Na financování projektů se prostřednictvím fondu ViZa podílí stejnou částí jak Vysočina, tak Zakarpatí.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.06.2018 17:13




0 +
 

Hlavní zprávy