Termovize a fotopasti: vychytávky pro boj se zloději i záchranu životů

Přemýšleli jste o tom, že si pořídíte termovizi nebo fotopast? Potom je tento článek určený právě vám. Přiblížíme vám v něm tato dvě užitečná zařízení a vysvětlíme vám, k čemu je můžete použít.

uniweb weby

Začněme s termovizí. Ta se používá v celé řadě oblastí - v myslivosti, ve stavebnictví, při záchranných akcích a pátrání, ale také při ochraně osob a majetku. Pomůže vám téměř v každém terénu a téměř za jakýchkoliv podmínek. Ať už jste v nepřehledném lese, v hustých keřích nebo na louce, ať je úplná tma, mlha, sníh nebo déšť, termovize funguje víc než spolehlivě.

Termovize má mnoho způsobů využití

Oproti nočnímu vidění má termovize mnoho výhod. Díky tomu, že nesbírá zbytkové teplo, ale infračervené záření, poskytuje mnohem větší dosah. Také je použitelná i v místech s nedostatkem zbytkového světla, kde je noční vidění neúčinné.

A k čemu konkrétně se termovizní kamera dá použít? Nejen myslivcům pomáhá při pozorování zvěře. Záchranné složky a ozbrojené síly ji využívají při záchranných akcích a při pátrání. Využít ji můžete třeba i během dne při pátrání po zaběhnutém zvířeti v hustých porostech a keřích. Používá se také ve stavebnictví, a to zejména pro zjišťování energetické náročnosti budov a pro kontrolu a odhalování tepelných ztrát u staveb. Dají se s ní vyhledat riziková místa a předcházet tak požáru, můžete s ní zjišťovat praskliny na budově nebo třeba vyhledávat závady u podlahového topení.

Základní dva typy termovizí jsou termovizní zaměřovače a termovize na pozorování. Termovizní zaměřovače sledují nějaké cíle, a to buď pozorováním z ruky nebo připevněné na zbrani. Práci s nimi usnadňuje vysoká odolnost vůči zpětnému rázu. K nastřelení zaměřovače stačí jediný výstřel. Vybrat si můžete z různých druhů zobrazení, některé obsahují i dálkoměry.

Termovize na pozorování jsou nejdostupnější a nejuniverzálnější. Můžete s nimi nahrávat videa nebo snímat fotky. Když je navíc propojíte přes internet se svým mobilním telefonem, můžete záběry sledovat přímo na jeho obrazovce.

Fotopast jako ochrana majetku

A nyní se podívejme na fotopasti. Jsou to vlastně moderní digitální fotoaparáty, které jsou maskované a můžete díky nim ve sledovaném prostředí zaznamenávat pohyb a pořizovat snímky.

K čemu konkrétně se fotopasti používají? Způsobů využití je opět celá řada. Můžete s nimi efektivně sledovat pohyb zvěře nebo monitorovat chráněná hnízda. Jsou neocenitelné při odhalování pytláků a zlodějů. Pomáhají chránit váš majetek.

Fotopast ocení například majitelé chat bojující se zloději a vandaly, kteří je v jejich nepřítomnosti navštěvují. Ochránit s ní můžete ale také třeba zahradní domek, kde skladujete nářadí a jiné potřeby. Ten se může snadno stát terčem zlodějů, kteří si přímo k vám domů netroufnou, ale v noci nebo v době Vaší nepřítomnosti se mohou vplížit třeba k vám na zahradu.

K nejmodernějším fotopastem patří ty s 4G modulem. Pořízené fotografie si můžete nechat posílat jako MMS zprávy nebo e-mailem. Výhodou je vysoká kvalita snímků, protože dochází jen k minimální kompresi. Fotopasti s 4G modulem jsou vybavené SIM kartou s předplaceným tarifem. Jistě uvítáte možnost nastavit si maximální počet fotografií, které se mohou odeslat za den.

Fotopastí je celá řada, při výběru byste se tedy měli zaměřit především na to, k čemu fotopast budete využívat. Například fotopasti určené pro zaznamenávání pohybu zvířat mají obvykle zelenou barvu, aby byly v přírodě dokonale maskované. Fotopasti s bleskem zase oceníte při pořizování barevných snímků zvířat v noci, ale už byste asi nebyli nadšení z toho, že blesk ihned prozradil fotopast člověku, kterého chcete tajně snímat.

Zdroj obrázku 1: GS23 / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Pushkarev Evgeniy / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 3: pingdao / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.10.2021 13:15



2 +
 

Hlavní zprávy