Tříkrálová sbírka 2017 na Havlíčkobrodsku a Humpolecku

Ve městech a vesnicích Havlíčkobrodska a Humpolecka začíná v pátek 6. ledna hlavní dění kolem Tříkrálové sbírky 2017. Letošní už 17. ročník odstartuje na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě zhruba v 9.00 setkání se třemi králi v rámci Ředitelské Tříkrálové koledy.

uniweb weby

Nikdy jsem nechtěl být král Kašpar, směje se koledník Gašpar

Existují děti, které svou kariéru jednoho ze tří králů v rámci Tříkrálové sbírky zahájily již velmi brzy. Některé byly ještě v kočárku, další začínaly ihned poté, kdy samy udělaly první krůčky. Jedním z nich je i dnes jednadvacetiletý Lukáš Gašpar z Bartoušova u Havlíčkova Brodu. 

Vzpomínal na dobu, kdy mu bylo asi pět let. „Na tříkrálovou koledu jsme chodili po naší vesnici s babičkou,“ zapátral v paměti Lukáš Gašpar. Zhruba v osmi letech pak začal chodit se skauty přímo v Havlíčkově Brodě. Později se zase vypravil do různých vesnic v okolí Pohledu. „Právě vesnice jsem si oblíbil, setkání s lidmi jsou taková osobnější a dostávali jsme tam jako bonus i více dobrot,“ usmál se mladík. 

Konkrétní, velký zážitek, který by mu z Tříkrálové sbírky obzvláště utkvěl v paměti, si nevybavuje. „Těch zážitků bylo opravdu hodně. Teď si pamatuji jen na to, že jsem se ucházel o roli Melichara. A naopak nikdy jsem nechtěl být Kašpar. Vzhledem ke svému jménu,“ vysvětlil se smíchem Lukáš Gašpar. 

Zároveň dodal, že ho nepřestávalo překvapovat, jak jsou lidé rok od roku vstřícnější a jak jich stále více a více otevírá své dveře i svá srdce poselství Tříkrálové sbírky. „Vím, že my jsme se sbírkou začínali, předtím se nechodila. A lidí, kteří nás srdečně vítali, s postupem času stále přibývalo,“ potvrdil jeden z koledníků. 

Sedmnáctá Tříkrálová sbírka v režii Oblastní charity Havlíčkův Brod (OCH HB) se na území vikariátu Havlíčkův Brod a Humpolec uskuteční v termínu od 5. do 12. ledna. Hlavní dění připadá na víkend 7. a 8. ledna, přičemž koledování zahájí takzvaná Ředitelská Tříkrálová koleda v pátek 6. ledna v Havlíčkově Brodě. Ve stejný den bude na Havlíčkově náměstí stánek, kde se široká veřejnost může zastavit a při popíjení horkého nápoje se dozvědět důležité informace o tradici sbírky.
Letos poprvé vyhlásila Oblastní charita Havlíčkův Brod také fotosoutěž O nejpovedenější snímek z Tříkrálové sbírky 2017. Zúčastnit se ji mohou jak koledníci, tak i štědří dárci. Podmínkou je, aby na snímku byla charitní tříkrálová kasička. Plusové body budou započítány za originalitu a vtip. Fotografie s krátkým popiskem je třeba zaslat do 15. ledna na e-mail slavikova@charitahb.cz. Svého vítěze vyberou jak zástupci OCH HB, tak i fanoušci facebookové stránky OCH HB. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy