Ve skladech krajských silničářů bude připraveno 172 tisíc tun posypu. Do terénu vyjede 21 nových sypačů

Do terénu na Vysočině je připraveno vyjet více než 150 kusů údržbové techniky včetně 21 nových sypačů.

uniweb weby

Vedení Krajské správy a údržby silnic 

Vysočina na začátku zimního období, které oficiálně začíná 1. listopadu, informovalo, že má ve svých skladech k dispozici více než 22 tisíc tun posypové soli, tato klíčová surovina je během zimního období pravidelně doplňována. „Do terénu na Vysočině je připraveno vyjet více než 150 kusů údržbové techniky včetně 21 nových sypačů. Celý region je rozdělen do 120 údržbových okruhů a silnice zprovozňujeme podle jejich klíčovosti a důležitosti,“ informoval tento týden ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Jan Míka.

Sjízdnost silnic II. a III. tříd v Kraji Vysočina

Pokud jde o sjízdnost silnic II. a III. tříd v Kraji Vysočina, je avizováno, že nejpozději do konce listopadu budou všechny dosud pokračující práce na silnicích dokončeny nebo budou silnice uvedeny do stavu průjezdnosti tak, aby na nich mohla být provedena zimní údržba. „Všechny vozy zimní údržby Krajské správy a údržby silnic Vysočiny jsou vybaveny GPS, která on-line zaznamenává jejich aktuální pozici, což je nenahraditelná informace. Data o pohybu vozidel údržby jsou sdílena s Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina. V případě mimořádné události je k součinnosti vyzváno nejbližší vyjeté vozidlo údržby,“ popsal zkušenosti z praxe radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy Jan Hyliš.

Údržbový okruh v okolí Bystřice nad Pernštejnem

V letošním roce přibyl k 119 obvyklým údržbovým okruhům jeden nový 66 km dlouhý v okolí Bystřice nad Pernštejnem. Celoročně je aktivní i číslo krajského dispečinku 567 117 100, řidiči na dálnici mohou získat aktuální informace o sjízdnosti a stavu dálnice prostřednictvím asistenční služby ŘSD 800 280 281.

Povinnost použití zimních pneumatik

Pokud jde o povinnost použití zimních pneumatik, platí ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, který stanoví v době od 1. Listopadu do 31. Března povinnost jejich užití, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. S ohledem na tento předpis už není dopravní značka zimní údržba na silnicích II. a III. tříd na Vysočině osazovánaZ ustálené praxe a po zkušenostech z předchozích let osazuje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny značku Sněhové řetězy s dodatkovou tabulkou nákladní vozidla nad 12 t v těchto rizikových úsecích:

  • II/350 Světnov – Herálec

  • II/353 Žďár nad Sázavou – Sněžné

  • II/354 Nové Město na Moravě – Sněžné

  • II/354 Ostrov nad Oslavou – Kochánov

  • II/360 Nové Město na Moravě – Jimramov

  • II/362 Olešnice – Bystré

  • II/375 Nyklovice – Sulkovec

  • III/35314 Nové Město na Moravě – Tři Studně

  • III35433 Mostiště – Měřín

  • III/36034 Lísek – Míchov

Podle statistik Krajské správy a údržby Vysočiny ujely vozy údržby v období loňské zimy téměř 540 tisíc kilometrů, o rok dříve to bylo o 100 tisíc kilometrů méně. Zatím nejnáročnější zima na údržbu byla v letech 2012/2013, kdy tachometry napočítaly 688 tisíc najetých údržbových kilometrů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy