Zástupci hospodářské komory z Vysočiny jednali v Číně o investicích

V polovině srpna podnikl předseda Krajské hospodářské komory Kraje Vysočina (KHK KV) a zároveň předseda Okresní hospodářské komory Třebíč (OHK Třebíč) Richard Horký cestu do Číny, kde se setkal s představiteli Výboru pro podporu mezinárodního obchodu, konkrétně podvýboru čínské provincie Heilongjiang.

uniweb weby

Návštěva přímo navázala na pražské jednání, které se konalo 17. července, kdy představitelé KHK KV a zástupci této čínské provincie podepsali memorandum o spolupráci.

Předseda podvýboru čínské provincie Heilongjiang E Zhongqui ocenil, že Richard Horký přicestoval do Číny tak brzy po podepsání memoranda. Podle něj to svědčí o tom, že KHK KV má skutečný zájem rozvíjet dále obchodní styky.

Do značné míry tomu nahrávají i klimatické podmínky, které jsou v provincii Heilongjiang velmi podobné těm v České republice. Česká strana tak má zkušenosti, které plnou měrou může využít právě v provincii Heilongjiang.

„Stejně jako u nás i zde je jednou z nejčastějších plodin na tamních polích kukuřice,“ uvedl Richard Horký. „Čínská strana ji však zpracovává pouze na zrno, slámu z ní nevyužívá, což bychom mohli do budoucna změnit.“

Právě nevyužitá sláma totiž skýtá obrovský ekonomický potenciál. Po sklizni jí na poli zůstává neuvěřitelných sto milionů tun, které zemědělci bez užitku spálí. Jde nejen o obrovské plýtvání obnovitelným zdrojem, ale také nesmírnou ekologickou zátěž. „Celou provincii v té době doslova pokryje černý dým. Situace bývá natolik kritická, že na mezinárodním letišti v Harbinu musí být na několik dní přerušen provoz,“ popsal Richard Horký.

Čínská strana si je tohoto dopadu na životní prostředí vědoma, a to nejen co se týče tohoto nehospodárného plýtvání kukuřičné slámy. Masivně proto odstupuje například od vytápění uhlím ve starých kotlích. Richard Horký čínským partnerům představil možnost, jak kukuřičnou slámu spalovat ekologicky a ještě z ní mít dostatečný zdroj tepla. Jako majitel skupiny firem TTS, která se zabývá vytápěním biomasou v Třebíči, deseti slovenských městech a která zároveň tyto kotle vyrábí, zástupce provincie zaujal už na červencové konferenci v Praze svými znalostmi tohoto oboru. „Kotle TTS a naše zkušenosti s biomasou by mohly pomoci řešit problém s kukuřičnou slámou v provincii,“ potvrdil Horký, který dále navštívil výrobu kotlů na pelety z biomasy v Harbinu či agrofarmu na výkrm prasat. „Ta se doposud vytápí uhlím, které se musí nahradit ekologicky čistým vytápěním. Dále jsme viděli sušárnu kukuřice, která je rovněž vytápěná uhlím. I tento provoz chce čínská strana ekologizovat.“

Představitelé provincie Heilongjiang mají ale zájem i o další investice z Vysočiny. Velkým tématem pro ně je recyklace všech druhů odpadů, tedy plastů, automobilů, elektrospotřebičů, a jejich následné materiálové využití. Vzhledem k masivní zemědělské produkci je také zájem o spolupráci na výrobě zemědělských strojů.

Recyklaci odpadů byla věnována ta část návštěvy, kterou Richard Horký strávil ve městě Qitaihe. Zde je ve výstavbě vzorový projekt průmyslové zóny na recyklaci veškerých odpadů, kde je v první etapě postaveno 200 tisíc m2 hal na jednotlivé druhy recyklací. Další etapa bude následovat, přičemž celkově bude vytápěno 160 tisíc m2.

„Čínská strana stojí o technologie a zkušenosti, které máme z České republiky s recyklací odpadů pro další materiálové využití. Tento projekt recyklační průmyslové zóny, kterou jsme v Qitaihe navštívili, je pilotní projekt pro celou Čínskou lidovou republiku,“ uvedl Richard Horký.

Následovala návštěva města Daqing, kde jsou největší zásoby ropy v Číně. Vedle těžních věží se však i zde opět rozkládají kukuřičná pole, kde se pěstuje kukuřice na zrno.

„I zde mají podobný problém se slámou, jaký jsem popsal výše. Zároveň o tuto oblast mají zájem investoři, protože jsou zde budovány průmyslové zóny, které čínská strana nabízí za výhodných podmínek firmám z celého světa,“ popsal situaci v Daqingu předseda KHK KV.

Závěr návštěvy byl věnován schůzce s E Zhongquiem, s nímž se Richard Horký shodl, že zkušenosti, které máme v České republice z vytápění biomasou, lze v Heilongjiangu využít hned několika způsoby. Jedná se zejména o vytápění malých městeček, která však v čínském pohledu mají 10, 20 či 40 tisíc obyvatel. Číňané by dále biomasou rádi vytápěli i agrofarmy na výkrm prasat, kuřat či produkci vajec a také průmyslové zóny, které nejsou napojené na velké teplárny. Detaily budou upřesněny na konferenci, která v Harbinu proběhne 22. a 23. září, přičemž do té doby TTS ve svých kotlech provede spalovací zkoušky s využitím 100 % paliva kukuřičné slámy.

Pro firmy z Vysočiny zabývající se výrobou tepla či recyklací odpadů se tak otevírají další možnosti investic. Jak KHK KV, tak i její čínský protějšek mají ale zájem na spolupráci v dalších oblastech. Podrobnosti tak zřejmě přinesou další schůzky mezi představiteli obou hospodářských komor.

Provincie Heilongjiang je nejvýchodnější a zároveň nejsevernější čínskou oblastí. Nachází se poblíž ruských měst Vladivostok a Chabarovsk a její rozloha činí 454 tisíc km2, je tedy zhruba šestkrát větší než celá Česká republika. Žije zde 38 milionů lidí, přičemž hlavní město Harbin má deset milionů obyvatel. Ve městě Daqing žijí tři miliony lidí, Qitaihe má 620 tisíc obyvatel.

Autorka: Petra Valová



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 22.08.2017 09:22




0 +
 

Hlavní zprávy