Jihlavané zasadili slunečnice a podpořili nemocné

V úterý lidé z Vysočiny vyrazili se sazenicemi slunečnic do ulic, aby je zasadili na ulici Hradební v Jihlavě, a dali tak najevo sounáležitost s pacienty s roztroušenou sklerózou (RS). Každý rok přibude v České republice až tisícovka nově nemocných. Kvalita péče však mnohde zaostává a pomoci se nedostává všem. Na problém upozornil první ročník osvětového projektu Rozsviťme Českou republiku, který vyzval českou populaci, aby ho společnými silami pomohla změnit.

uniweb weby

„Pacienti s RS, jejich lékaři, sestry, představitelé města, místní firmy, Nadační fond (NF) IMPULS, Unie Roska a podporovatelé přišli osadit veřejné pozemky rozkvetlými slunečnicemi na znamení podpory lidí s RS. Akci podpořila také široká veřejnost a celkem přišlo několik desítek lidí. Záhon doslova svítí do dálky,“ říká Jitka Večeřová, vedoucí Rosky Ostrava. Ve stejnou dobu se k Jihlavě připojila i Ostrava, České Budějovice, Teplice a Praha. Happening podpořilo i 20 dětí z mateřské školy Mašinka, které na úvod akce zazpívaly a vysadily několik slunečnic.

„Lidé, kteří nestihli na happening přijít a chtějí projekt podpořit, mohou stále přispět libovolnou částkou na transparentní účet projektu Rozsviťme Českou republiku 8888 999 000/2010 Fio banka, a. s. Poslat mohou také dárcovskou SMS ve tvaru DMS IMPULS 30 na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, Nadační fond (NF) IMPULS obdrží 29 Kč. Peníze, které vybereme, okamžitě rozdělíme organizacím, které se o pacienty starají a pomáhají jim žít plnohodnotný život RS navzdory,“ říká Kateřina Bémová z NF IMPULS, který je s podporou Unie Roska iniciátorem akce. Veřejnost se do projektu může zapojit také tak, že si doma zasadí slunečnici a fotografii bude sdílet s hastagem #rozsvitmecr na facebook.com/nfimpuls/ a na svých sociálních sítích.

„RS je nejčastější neurologické onemocnění vedoucí k trvalé invaliditě. Neexistuje prevence, příchodu nemoci se tak nelze ubránit. V současnosti nemáme k dispozici lék, který by RS vyléčil. Nemoc postihuje především mladé lidi v produktivním věku a nevyhýbá se ani dětem. V populaci se rozšiřuje natolik, že pokud by člověk chtěl, určitě by ve svém okolí našel někoho, kdo RS trpí,“ uvádí lékař Radek Ampapa, vedoucí RS centra v Jihlavě.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy