V Jihlavě hledali znaky jara

V sobotu 8. dubna se konala celostátní akce Mladých ochránců přírody Hledání jara, v rámci ní uspořádal i ochránci přírody v Jihlava vycházku, které se zúčastnilo pětadvacet zájemců.

uniweb weby

Účastníci vyrazili od konečné zastávky MHD č. 5 v Ráji u Jihlavy. Ještě předtím je Jaroslav Kněžíček, průvodce sobotní vycházkou, seznámil  s  programem, historií Hledání jara a s činností jihlavské pobočky Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). „Po prohlídce vodopádu v Ráji jsme pokračovali po modré turistické značce přes Sasov kolem restaurace Na Pančavě, psího hotelu Dášenka až na Starou plovárnu v Jihlavě, kde byl konec vycházky. Cestou jsme si prohlédli z dálky dančí farmu, prošli kolem výběhu koní v Sasově, z dálky si prohlédli psí hotel Dášenka, prošli část naučné stezky Stará plovárna, děti se střídaly v  otevíraní studánek a  na dětském hříšti u  Staré plovárny si zahrály děti soutěže od Ivy Dolákové,“ popsal trasu Jaroslav Kněžíček.

Během vycházky Matylda, Terezka a Adam, nejmladší účastníci vycházky, otevírali velkým zlatým klíčem studánky v Sasově, na Pančavě a nad Starou plovárnou. „Anna recitovala u studánek básně od Karla Holuba, Šárka a Vojta četli informace o studánkách. Z  hledaných znaků jara jsme viděli na začátku vycházky u skály létajícího čmeláka,  kvetoucí podběl si všichni prohlédli v kalendáři léčivých bylin, jedna paní jej našla, když šla z vycházky domů, lidé jak se sluní, jsme bohužel neviděli, chladného jarního počasí využili lidé k práci na svých zahrádkách,“ dodal Jaroslav Kněžíček.

Podle jeho slov obdžel nejmladší účastník i ti, kteří objevili první znak jara věcné ceny od ČSOP Jihlava, všichni účastníci obdrželi kartičkové kalendáříky s  motivem studánky Škudlinka a nově vydanou brožuru Naučná stezka Stará plovárna, kterou v roce 2016 vydalo Statutární město Jihlava.

„Účastníci se dozvěděli zajímavé informace  o  jednotlivých místech vycházky, zájemcům byl nabídnut turistický záznamník KČT Bedřichov Studánky Jihlavska, vydané publikace o studánkách Studánky a prameny v okrese Jihlava a další možnosti propagace studánek,“ uzavřel Jaroslav Kněžíček.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 09.04.2017 16:45




0 +
 

Hlavní zprávy