Rychlíky budou v Křižanově zase stavět, ministerstvo ustoupilo protestům

Po měsících intenzivního jednání a nespokojených ohlasů ze strany obyvatel svolilo ministerstvo dopravy k obnovení zastávky v Křižanově i pro dálkové spoje. K opětovnému připojení křižanovského nádraží na trase Praha – Havlíčkův Brod – Brno by mělo dojít při nejbližší změně jízdního řádu.

uniweb weby

Loni na jaře byl Kraj Vysočina obeznámen ze strany ministerstva s tím, že od 11. prosince bude v období 2016/2017 zrušeno zastavování rychlíkových spojů v obci Křižanov. „Lze souhlasit s tím, že rychlíky přestávají být rychlým spojením, protože mají mnoho zastávek. Ale nevyřeší to nekoncepční návrh zrušení zastavování v jedné stanici, tedy Křižanově,“ ohradil se tehdy proti původnímu návrhu hejtman Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD).

Zrušení rychlíkové zastávky se nelíbilo především obyvatelům města, z nichž mnozí dojíždÍ za prací či školou do Brna, a cesta se jim kvůli přestupu protáhla i o desítky minut. Písemná korespondence včetně petice či osobní jednání za strany občanů však k požadované změně nevedly, a tak iniciativa nakonec vyvrcholila organizovanou demonstrací na křižanovském nádraží, kam loni v prosinci dorazilo okolo čtyř stovek lidí.

Teprve minulý týden bylo vedení Kraje Vysočina informováno, že je ministerstvo dopravy připraveno zastavování rychlíků v Křižanově opět obnovit. „Tuto informaci považujeme za velmi potěšující, nabízí to vyhovující řešení pro spoustu cestujících,“ byl spokojený s výsledkem jednání radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Hyliš (ČSSD).

Text: Vendula Kadlecová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.03.2017 16:10




0 +
 

Hlavní zprávy