Kaplička v domě s pečovatelskou službou je pro seniory důležitá. Teď se těší z nové křížové cesty

Senioři z humpoleckého domu s pečovatelskou službou a z Astry – denního centra pro seniory při Oblastní charitě Havlíčkův Brod dostali na Zelený čtvrtek překvapení. Na zdech kapličky se díky manželům Michalíčkovým a dalším dobrovolníkům objevilo čtrnáct obrázků symbolizujících křížovou cestu.

uniweb weby

Její zrealizování bylo jakousi tečkou za budováním celé kapličky, která se stala nedílnou součástí budovy, v níž sídlí Astra i dům s pečovatelskou službou. 

Historie kapličky, jejíž realizace byla podpořena z Tříkrálové sbírky 2013, se začala psát v době, kdy vedoucí Charitní pečovatelské služby byla Marie Michalíčková. „Když jsme v rámci různých pracovních cest po republice navštěvovali domy s pečovatelskou službou, často jsme v nich na kapli narazili. U nás v Humpolci nic takového nebylo, a to nám bylo líto, protože řada našich klientů nemohla kvůli zdravotním potížím vyhledat duchovní podporu přímo v kostele,“ vyprávěla bývalá vedoucí Charitní pečovatelské služby. 

V budově však byl nevyužitý prostor bývalého sklepa, ze kterého se na čas stala odpočinková místnost pro klienty pečovatelské služby a poté zase skladiště. Marie Michalíčková požádala o pomoc svého manžela Jozefa, a tak se začalo s realizací kapličky v Humpolci. „Zapojila se řada lidí. Tehdy jsem pracoval v humpoleckých technických službách, a jelikož se jedná o budovu města, pustili jsme se s kolegy za podpory města do zednických a elektrikářských prací. Kus práce udělal restaurátor Jan Vlach, který dal prostoru výsledný vzhled. Jen naplánovanou křížovou cestu jsme před manželčiným odchodem do penze už nestihli,“ zavzpomínal Jozef Michalíček. 

Nakonec ale došlo i na ni. „Inspiraci ke čtrnácti obrázkům připomínajícím události spojené s ukřižováním Ježíše Krista jsme našli v reliéfu v kapli ve Frýdku-Místku. Humpolecké Sklenářství Bendl nám pak poskytlo výraznou slevu na rámečky a křížky u každého obrázku jsem vyrobil já. A protože je tato kaplička maličká, zvolili jsme takový formát, který bude vhledem k prostoru vkusný. Asi se nám to povedlo, protože od seniorů slyšíme samé pochvalné hlasy. Moc nás to těší,“ usmál se Jozef Michalíček. Vedoucí Astry Bohuslava Medová jeho slova potvrdila. „Křížová cesta má u našich klientů úspěch. Poprvé ji viděli na Zelený čtvrtek a moc se jim líbila,“ uvedla. 

Součástí měsíčního programu Astry - denního centra pro seniory je i Křesťanský klub, který se koná jednou za dva týdny v pondělí. Tamní pracovnice Dagmar Arnotová dodala, že mají v kapličce vždy plno. „Není problém přivést sem kolem osmnácti lidí. Myslím si, že víru v sobě má hodně seniorů, ale ne všichni mohou navštívit kostel. Proto jsou moc rádi, že tu kaplička je,“ zmínila Dagmar Arnotová.  

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy