Olin Jurman: Píšu pravdu, protože je mi 76 let a už se mi nemůže nic stát

Na Podzimním knižním veletrhu představil svou novou knihu Dvojitý agent Olin Jurman, bývalý spolupracovník Zpravodajské správy Československé republiky. „Jsou to teprve dva roky, co jsem mohl skutečnou náplň své práce odhalit i rodině,“ přiznává autor.

uniweb weby

Zatímco Jurmanova předchozí publikace Špion – 30 let ve službách vojenské rozvědky vycházela z vlastních zkušeností v armádě, Dvojitý agent je věnován Karlu Zbytkovi. Spisovatel se v knize zaměřil na podle svých slov neznámého agenta, kterého musel dopátrávat ve více než padesáti archivech.

„Dokud jsem se tomuto tématu nezačal věnovat, nikdo o něm prakticky nevěděl, ani vojenští zpravodajové. Kolovaly pouze zvěsti o tom, že v roce 1948 utekl do Anglie, kde se přidal k našim špionům pracujícím proti republice, a nakonec je zradil a napráskal je naší bezpečnosti v 50. letech,“ řekl Jurman.

„Po dlouhém pátrání samozřejmě vyšlo najevo, že Zbytek nic takového neudělal. Naopak tady organizoval únosy gestapáků, kterým se podařilo za války utéct do Rakouska. Po válce se zkoušel uplatnit, ale komunistická státní bezpečnost mu šla po krku, takže musel utéct do Anglie,“ objasňuje důvod, proč Zbytka považuje za nejvýznamnějšího českého agenta vůbec.

Na své spisovatelské kariéře, kterou odstartoval teprve nedávno, navíc vidí při odhalování nepříjemných skutečností jednu velkou výhodu. „Pravda je jenom jedna. A já ji píšu, protože je mi 76 let a už se mi nic nemůže stát. Samozřejmě jsou tady lidé, kteří se mi tuto snahu snaží zmařit, ale abych byl upřímný – každé trestní oznámení na mou knihu je jen další reklamou,“ usmívá se bývalý špion.

Právě proto se Jurman nebrání ani dalším příběhům z vojenského prostředí, na kterých už prý usilovně pracuje. „Momentálně jsem odevzdal rukopis knihy, která bude dostupná před Vánoci, zatím ale název nemá,“ prozrazuje. „A jestli neumřu, mám ještě další tři špeky k rozebrání,“ slibuje autor.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: Karolína Sedláčková



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 15.10.2016 09:24




0 +
 

Hlavní zprávy