Šnekový odšťavňovač je o 20% efektivnější + odšťavní i listovou zeleninu, či rybíz

Příprava domácího džusu má mnoho výhod. Nejen, že zvýšíte množství konzumovaného ovoce, zeleniny a mikroživin, ale odšťavňování vám také pomůže zvýšit hladinu energie, udržet si zdravou váhu a podpoří váš imunitní systém. Nákup odšťavňovače je investicí do vaší dlouhodobé vitality, energie a péče o zdraví. Předpokladem sklenice skvělé šťávy je však dobrý odšťavňovač.

uniweb weby

I když můžete najít odšťavňovač pro každý rozpočet, pamatujte, že levnější modely nemusí být nejvhodnější, zvláště pokud odšťavňujete často. Naše doporučení je jednoznačně šnekový odšťavňovač. Proč? Čtěte dál a dozvíte se. A nejen to. Prozradíme vám i to, jak vybrat šnekový odšťavňovač, který odpovídá vašim potřebám.

Co je to šnekový odšťavňovač?

Co je tedy vlastně šnekový odšťavňovač? Je to stroj, který k výrobě šťávy používá techniku „žvýkání“ nebo lisování za studena. Tato technika šetrně extrahuje šťávu při nízkých otáčkách, což je v přímém kontrastu s tím, jak funguje odstředivý odšťavňovač. Tento extrakční proces poskytuje vyšší objem vynikající šťávy, a proto bývají tyto odšťavňovače dražší. Skvěle fungují s trávami, zeleninou, bylinkami, ovocem a klíčky a zachovají kvalitu šťávy až 72 hodin.

Proč si vybrat šnekový odšťavňovač?

Jedním z důvodů, proč preferovat šnekové odšťavňovače, je to, že odstředivé odšťavňovače rotují příliš rychle. V důsledku toho se ve šťávě hromadí teplo, které neutralizuje enzymy a vitamíny, které se nacházejí v ovoce a zelenině.
Naopak šnekové odšťavňovače rotují rychlostí „jenom“ asi 80 ot./min. Taková pomalá rychlost pomáhá extrahovat všechny živiny a enzymy, odšťavňovač se prokouše ovocem a zeleninou, aby vám poskytl více šťávy bez vytváření pěny nebo tepla. Enzymy a vitamíny zůstávají nedotčeny.
Dalším faktorem je chuť. Šnekový odšťavňovač extrahuje téměř všechny materiály v mikromolekulární formě. Proto, že není tak rychlý, získáváte plnou chuť ovoce nebo zeleniny, což u odstředivého odšťavňovače není pravděpodobné.

Pokud si zapamatujete několik následujících klíčových faktorů při výběru vhodného šnekového odšťavňovače, zaručeně popadnete perfektní kousek. Pojďme si probrat ty faktory.

Klíčový faktor č. 1 – Jeden nebo dva šneky?

Nejvíce matoucím faktorem je pochopit, zda potřebujete jednorychlostní nebo dvourychlostní odšťavňovač. Dovolte mi, abych vám pomohli.

Jednorychlostní odšťavňovače jsou levnější a méně složité
. Obsahují jediný převodový mechanismus pro extrakci šťáv převážně z drobného ovoce a zeleniny. Jsou docela dobré, když přemýšlíte o příležitostném použití s nízkou zátěží. Ale nemají tak dlouhou životnost ve srovnání s druhým typem odšťavňovačů.

Odšťavňovače s dvojitým šnekem neboli „double speed“ jsou lepší a dražší verze šnekového odšťavňovače. Uvnitř obsahují dva převody pro těžší a efektivnější odšťavňování. Jsou tou nejlepší volbou, kterou častý milovník džusů může mít. Získáte spoustu šťávy z listové zeleniny, ovoce, pšeničné trávy a téměř všeho, co do něj hodíte.

Klíčový faktor 2 – Síla a rychlost

Pokud jde o šnekové odšťavňovače, měli byste si být vědomi toho, že všechny modely (jednopřevodové i dvoupřevodové) pracují při nízkých rychlostech. To platí zejména, když je porovnáte s odstředivými odšťavňovači. Ve skutečnosti budou šnekové odšťavňovače pracovat při rychlosti maximálně 100 ot./min., zatímco odstředivé odšťavňovače pracují při rychlosti až 16 000 ot./min. Při používání šnekových odšťavňovačů mějte na paměti, že čím pomaleji odšťavňovač pracuje, tím lepší jsou výsledky. Protože mají pomalou rychlost, jsou skvělé při odšťavňování zeleniny. Při odšťavňování ovoce je však potřebná vyšší rychlost. Proto si pořiďte odšťavňovač, který je vybaven funkcí „Dual Speed“ nebo „Speed Switching Mode“.

Nízká rychlost ale neznamená, že odšťavňovač má nízký výkon. Motor pracuje na vývoji kroutivé síly místo rychlosti. Když je tedy potřeba, máte k dispozici dostatek energie. Kupte si odšťavňovač s největším výkonem, pokud jde o kroutivou sílu.

Klíčový faktor 3 - Údržba a čištění

Že ste nikdy nepřemýšleli o tomhle nákupním faktoru dříve? Ale věřte, že čištění odšťavňovačů je nesnadné a musíte přemýšlet o koupi snadno čistitelného.

Šnekové odšťavňovače mají uvnitř choulostivé části, které se obtížně demontují. Vyberte si odšťavňovač, který lze snadno rozložit pro snadné čištění. Fixováním problému „Údržba“ je odšťavňovač se zpětným pohybem. „Reverse Motion“ umožňuje odšťavňovači předcházet ucpání a uvolňovat zbytky ovoce nebo zeleniny.

Klíčový faktor 4 – Konstrukční materiál

Je velmi důležité vědět, z jakého materiálu je váš odšťavňovač vyroben. Často mohou odšťavňovače kvůli frekventovanému používání selhat nebo se dokonce rozpadnout. Pokud je ale tělo a motor odšťavňovače odolnější a tužší, tyto starosti nemáte. Podle materiálu existují tři typy šnekových odšťavňovačů – plastové, ocelové a karbonové. Plastový je dobrý, pokud jste příležitostný uživatel. Protože tyto polymery jsou stavěné na příležitostnou zátěž. Ale pokud jste pravidelným uživatelem nebo si ho kupujete do restaurace nebo kavárny, rozhodně byste se měli vyhnout odšťavňovači vyrobenému z plastu. Lépe vám poslouží stroj vyrobený z oceli nebo uhlíku.

Klíčový faktor 5 – Pečlivě vybírejte tvar a velikost odšťavňovače

Při nákupu odšťavňovače myslete na pohodlí. S kompaktními odšťavňovači se vám snadno manipuluje, protože je můžete bez problémů přemisťovat z místa na místo. Kompaktní odšťavňovače se navíc snadno ovládají, protože mají méně pohyblivých částí a jsou navrženy tak, aby byly jednoduché. A v neposlední řadě, kompaktní odšťavňovače zaberou méně místa než objemné odšťavňovače, což je skvělé pro estetiku vaší kuchyně.

Mohli byste se také zvážit koupi vzpřímeného šnekového odšťavňovače. Tento typ využívá svislou konstrukci pro úsporu místa a optimalizaci výkonu. Výtěžnost a kvalita šťávy ve stojanu je vysoká díky skutečnosti, že stojany používají dvoufázový proces k lisování a mačkáni vašich surovin. Vzpřímené šnekové odšťavňovače však bývají modely s jedním šnekem, což znamená, že nejsou vhodné pro náročné použití.

Naopak, velké odšťavňovače jsou spíše komerčně využitelné. Jsou uloženy na pevném místě a proto se nevyžaduje, aby měli mnoho pohyblivých částí. Jako další výhodu poskytují více možností odšťavňování a více funkcí než ostatní typy odšťavňovačů.

Tipy, kterými se můžete řídit při výběru pomalorychlostního odšťavňovače

  • Sepište si seznam funkcí a vlastností, které chcete od svého odšťavňovače. Pamatujte, že každý odšťavňovač je jiný a má jedinečné schopnosti. Vyberte si takový, který nejvíce odpovídá vašim požadavkům.
  • Sepište si věci, které často odšťavňujete. Vyberte si odšťavňovač, který bude schopen odšťavnit tyto ingrediencie snadno a v krátké době.
  • Každý odšťavňovač má své „oxidační číslo“. Zeptejte se prodejce nebo najděte recenze zmiňující toto číslo. Tato čísla říkají, jak dlouho lze šťávu bezpečně skladovat. Kupte si odšťavňovač s vysokými čísly.
  • Pokud porovnáte cenu šnekových odšťavňovačů s odstředivými, budete šokováni. Šnekové odšťavňovače jsou drahé. Nicméně vysoká cena spojená s těmito odšťavňovači se dá vysvětlit. Jak jsme již dříve uvedli, šnekové odšťavňovače poskytují vyšší objemy šťávy vynikající kvality, čímž snižují množství odpadu. Z dlouhodobého hlediska tedy ušetříte peníze, protože na výrobu šťávy budete muset kupovat výrazně méně ovoce nebo zeleniny. Šnekové odšťavňovače jsou proto pro váš domov výhodnou investicí. Při nákupu si spravte užší výběr modelů podle kapacity. Pak si vyberte ten, který nejvíce vyhovuje vašemu rozpočtu.

Zdroje obrázků:

  • Tetiana Shumbasova/shutterstock.com
  • Frolphy/shutterstock.com
  • Sarocha Sangdee/ shutterstock.com

Zdroje informací:

  • https://www.which.co.uk/reviews/juicers/article/how-to-buy-the-best-juicer-aKP8i4V2kMHA
  • https://www.bobvila.com/articles/best-masticating-juicer/
  • https://www.juicers.co.uk/how-to-find-the-best-juicer-for-you/

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy