Jak vybrat osvětlení do obývacího pokoje?

Při výběru svítidel obvykle dbáme na jejich tvar, barvu, světelný výkon, kvalitu zpracování a styl, ve kterém jsou navržena. Výběr správného osvětlení do obývacího pokoje ovlivňuje atmosféru a funkčnost této místnosti neméně než rozhodnutí o barvě stěn.

uniweb weby

Proto se s vámi podělíme o praktické tipy na typy svítidel, které stojí za zvážení. Pojďme se společně zamyslet nad tím, jak vybrat správné osvětlení do obývacího pokoje?

Lustry jsou stále v módě? 

Lustr do obývacího pokoje je vynikající volbou jako centrální osvětlení. Výrazné svítidlo přitahuje pozornost a dodává interiéru elegantní nádech. Navzdory velkolepému vzhledu se k tomuto typu osvětlení vážou i stíny. Patří mezi ně hromadění prachu, vlákna pavučin a stopy po hmyzu, které se usazují na stínidlech a detailech dekorativní lampy. Udržovat lustr v čistotě může být náročné. Neobejde se to bez pravidelného vysávání, odstraňování prachu ze zákoutí měkkým kartáčem nebo speciální hubicí vysavače. Křehká stínidla a rám lustru je třeba čas od času otřít hadříkem nebo houbičkou, přičemž je třeba vyvarovat se použití příliš mokrého hadříku, aby nedošlo k poškození elektrických součástí. Rozhodně je snazší udržovat osvětlení navržené v minimalistickém stylu v čistotě. To je pravděpodobně důvod, proč jsou moderní závěsná svítidla oblíbenější než lustry vyrobené s pompou a fantazií. 

Do jakého osvětlení obývacího pokoje investovat? 

Příjemná atmosféra v obývacím pokoji nám dodá pocit uvolnění a dobré nálady každý den. Doporučujeme pečlivě zvolit uspořádání osvětlení a naplánovat několik osvětlovacích bodů s různou intenzitou světla. Díky tomu se váš obývací pokoj stane místem, kde budete rádi trávit čas s rodinou, odpočívat a užívat si pobyt v krásně osvětleném interiéru. Jedná se o osvětlovací prvky, které se nabízejí z hlediska vybavení obývacího pokoje. Nemusíme kupovat všechny typy svítidel najednou. V obývacím pokoji postačí 3-4 světelné zdroje, které jednou večer vytvoří požadovanou atmosféru a podruhé zase jinou.

Prvky osvětlení obývacího pokoje:

  • Centrální osvětlení, například lustr, osvětluje interiér rovnoměrným, rozptýleným světlem; 
  • Závěsná svítidla dodají interiéru charakter a poskytnou vhodné bodové nebo rozptýlené osvětlení;
  • Plafony vyzařují diskrétní světlo, které v obývacím pokoji podporuje relaxační atmosféru. Plafon rovnoměrně osvětluje celou místnost nebo vybranou zónu v závislosti na místě instalace;
  • Nástěnná svítidla slouží jako doplňkové osvětlení nebo jako směrové světlo. Nástěnná lampa se dobře hodí vedle pohovky nebo vedle obrazu či zrcadla;
  • Stojací lampy jsou vynikajícím řešením, pokud je třeba osvětlit určitou část obývacího pokoje. Pěkné stojací lampy hrají dekorativní roli.
  • Stojanové lampy na komodu, konferenční stolek nebo konzolu dodají útulný nádech. Dobře poslouží také jako osvětlení pro čtení nebo různé ruční práce. Ve větším prostoru je dobré umístit několik stojacích lamp na stoly a komody. 
  • Osvětlení LED je energeticky úsporné a umožňuje vytvářet zajímavé světelné efekty. LED pásky lze použít na policích nebo za televizorem.

Osvětlení s funkcí regulace intenzity

Osvětlení v obývacím pokoji je nejen praktickým prvkem, ale také klíčovým faktorem pohodlí v této místnosti. Při výběru svítidel stojí za to věnovat pozornost možnosti nastavení intenzity světla. To je důležité pro přizpůsobení osvětlení různým situacím. Jsou chvíle, kdy si přejeme pocítit intimní atmosféru klidu. Pak nám pomůže tlumené světlo připomínající světlo svíček s teplou žlutou barvou. Jindy se zase cítíme dokonale doma při plném osvětlení. K takovým okamžikům patří vyvrcholení narozeninové oslavy nebo rozbalování vánočních dárků, kdy jasně vidíme tváře svých blízkých a emoce, které tuto událost provázejí. 

Řízení osvětlení nabízí možnost dálkového nebo ručního nastavení intenzity světla v místnosti. To je možné díky speciálním zařízením, jako je stmívač, tzv. light dimmer. Stmívač řídí množství proudu dodávaného do žárovky, což umožňuje zvýšit nebo snížit jas světla. Regulace osvětlení je užitečná při každodenních činnostech pro zrakový komfort, navození nálady a také pro úsporu energie. Díky regulaci můžeme osvětlení přizpůsobit různým situacím. 

Když se vyhneme nadměrnému osvětlení, které unavuje oči, lépe si odpočineme. Pohodlná pohovka a měkké světlo lampy jsou skvělou dvojicí. Zvláště když jsme unavení po dni plném napětí nebo po hodinách strávených u obrazovky počítače. Pohodlným řešením jsou lampy nastavitelné dálkovým ovládáním nebo prostřednictvím aplikace. V tomto případě se však musíte připravit na vyšší výdaje za tento kousek luxusu. 

Barva světla - jaké žárovky zvolit? 

A na závěr tip, jak vybrat tradiční žárovky, pokud nepoužíváte LED osvětlení. Výrobci žárovek používají termín "teplota barev". Prakticky u všech žárovek s příkonem lze nalézt varianty bílého a žlutého světla. 

  • Bílé světlo (4000-6500 K) je neutrální, ideální pro čtení, práci a centrální osvětlení. Bude dobře fungovat v místech, kde očekáváme dobrý kontrast,
  • Žluté světlo (2500-3000 K) je teplé a vytváří útulnou atmosféru. Je ideální pro odpočinek, sledování televize a večerní relaxaci.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy